+90 224 495 10 11
info@atistur.com

  • Bursa Servis Taşımacılığı
  • Yorum yapılmamış

1335 yılında Osmanlı’ya ilk başkent olan Bursa, zengin tarihiyle Türkiye’de tarih ve kültür gezileri yapmak için en ideal şehirlerden biri. Ülkemizin 4. büyük şehri olan Bursa; Osmanlı döneminden kalan büyüleyici mimari şaheserler, Marmara Denizi kıyısındaki tertemiz plajları ve el değmemiş doğal güzellikleriyle turizm olanaklarının geliştiği bir şehir. Dünyanın ve Türkiye’nin birçok şehrinden uçak bileti alarak kolayca gidebileceğiniz Bursa, deniz manzaralı butik otellerden Uludağ eteklerindeki orman köşklerine ve yılın her mevsimi şifa bulabileceğiniz termal otellere kadar size sayısız olanak sunuyor.

Türkiye’nin en sevilen kış turizmi noktalarından Uludağ Kayak Merkezi, Mudanya gibi tatil cennetleri, 700 yıllık Osmanlı köyleri, şehir merkezinde her köşede karşınıza çıkacak günümüze kadar sağlam kalmış görkemli camileri, hanları ve medreseleriyle ünlü şehir, günlerce gezseniz bile bitiremeyeceğiniz bir zenginliğe sahip. Bursa’da mutlaka görülmesi gereken en popüler yerleri anlattığımız bu yazımızda sıralama için Instagram etiket sayılarından faydalandık. Instagram’da en çok etiketlenen yer en üstte olacak şekilde Bursa’da gezilecek yerleri sıraladık ve konumlarını bulmanızı kolaylaştırmak için gezilecek yerlere konum linklerini tek tek ekledik.

1- Uludağ

Uludağ, 2543 metre yüksekliğiyle Marmara Bölgesi’nin en büyük dağı, Türkiye’nin en popüler kış sporları merkezi ve Bursa’nın en turistik yeri konumunda. 1933 yılında kurulan ilk oteliyle kış turizmi alanında gelişmeye başlayan Uludağ, günümüzde kayak yapmak için Türkiye’de en çok tercih edilen yerlerden biri.

Doğal güzellikleri özenle korunan ve çevresini saran Uludağ Milli Parkı’nda doğa yürüyüşü, dağ bisikleti, kaya tırmanma, dağcılık ve kampçılık gibi pek çok spor yapabileceğiniz Uludağ; uluslararası standartlarındaki kayak merkezleri, 5 yıldızlı otelleri, orman köşkleri ve bungalov otelleriyle özellikle kış aylarında tüm dünyadan turistleri misafir ediyor. Bursa doğa gezileri rotaları arasında olan dağ yamaçlarındaki yemyeşil yaylaları ve buzul gölleriyle benzersiz doğa manzaraları sunan Uludağ’ı sadece kış aylarında değil, ilkbahar ve yaz aylarında da fotoğraf safarileri, jeep gezileri ve bisiklet turlarıyla keşfe çıkabilirsiniz.

Konum Linki

2- Podyum Park

2015 yılında Bursa Nilüfer’de hizmete açılan ve 85.000 m2 gibi büyük bir alana sahip Podyum Park, Bursa’nın en sevilen açık hava alışveriş merkezi. Hatun Caddesi üzerinde merkezi bir konumda bulunan ve arazisinin %70’i yeşil alanlardan oluşan Podyum Park; her türlü ürünü bulabileceğiniz onlarca modern mağaza, restoranlar, kafeler, çocuk oyun alanları, sinema salonu, lunapark, su parkı, tenis kulübü, spor salonları ve keyifli bir yürüyüş yapabileceğiniz ekoloji göleti ile hem alışveriş yapmak hem de gün boyu güzel zaman geçirmek için Bursa’da gidebileceğini en popüler yerler arasında.

Konum Linki

3- İnegöl

Bursa’nın en sevilen yöresel lezzetlerinden olan İnegöl köftesi, Türkiye’nin en gelişmiş mobilya sanayisi, 10 hektarlık alana yayılan ihtişamlı ormanları ve şifalı kaplıcaları ile neredeyse bir şehir büyüklüğünde olan İnegöl ilçesi, Bursa merkezine sadece 47 kilometre uzaklıkta.

250.000’den fazla nüfusuyla Türkiye’nin en büyük ilçelerinden biri ve ülkemizin en gelişmiş 16. sanayi merkezi olan İnegöl’de Kafkas, Balkan ve Anadolu göçmenlerinden dolayı çok gelişmiş bir mutfak kültürü var. Yeni tatlar arayanların mutlaka ziyaret etmesi gereken ilçede lezzetli İnegöl köftesinin yanı sıra Kafkas ve Balkan yemekleri servis eden pek çok kaliteli restoran da görebilirsiniz.

Ihlamur, köknar, kayın, çam ve meşe ağaçları ile süslenmiş 100.000 hektarlık İnegöl ormanları, yürüyüş parkurları ve mesire alanları ile Bursa’da doğanın tadını çıkarabileceğiniz en güzel yerlerden. İnegöl’ün lezzetli köftelerini tattıktan sonra Oylat Kaplıcaları, Oylat Mağarası, Oylat Şelalesi, İshakpaşa Külliyesi, İnegöl Kent Müzesi, Alaçam Şelalesi ve Kanyonu gibi İnegöl’ün tarihi ve doğal güzelliklerini gezmenizi öneririz.

Konum Linki

4- Mudanya

Mudanya, Bursa’nın Marmara Denizi kıyısında yer alan en turistik ilçelerinden. Feribot ile İstanbul’dan 1,5 saatlik bir yolculukla ulaşılabildiği için hem hafta sonu tatilleri hem de yaz tatilleri için tercih edilen Mudanya; gelişmiş turizm olanakları, deniz kıyısındaki butik otelleri, kafeleri, eğlence mekanları ve sahil çay bahçeleriyle çok ilgi görüyor. Mudanya, turizm alanında Bursa’nın en gelişmiş ilçesi konumunda ve her yıl binlerce turisti ağırlıyor.

M.Ö. 700’li yıllara dayanan uzun bir tarihe sahip ilçe, 1321 yılında Orhan Bey tarafından Osmanlı Devleti’ne katıldı. 1922 yılında İtilaf Devletleri ve TBMM arasında yapılan Mudanya Mütarekesi’nin imzalandığı binayı müze olarak gezebileceğiniz Mudanya’da 18. yüzyıl mimarisinin en güzel örneklerinden olan tarihi konakları ve şirin yol üstü kafeleriyle ünlü Eski Girit Mahallesi, panoramik Mudanya manzaraları sunan Yıldıztepe, akşam yürüyüşleri için ideal olan Güzelyalı Sahili ve Mudanya Sahili, mistik dokusuyla görülmeye değer Mudanya Ortodoks Kilisesi ve Uğur Mumcu Kültür Merkezi, turistlerin mutlaka uğradığı yerlerden.

Mudanya, Bursa’da denize girebileceğiniz en güzel plajlara da ev sahipliği yapıyor. İnce kumlu sahiliyle ünlü Kumsal Plajı, Eşkel Plajı, Eğerce Plajı, Coşkunöz Halk Plajı, Burgaz Altınkum Plajı ve Kumyaka Halk Plajı, denizin ve güneşin tadını çıkarmak için gidebileceğiniz en sevilen Mudanya plajları. İlçede sahil boyunca sıralanan güzel balık restoranlarında Marmara Denizi manzaraları eşliğinde mevsimlik balıklar ve yöresel mezeler tadabilirsiniz.

Konum Linki

5- Gemlik

Marmara Denizi kıyısındaki sakin ve huzurlu turistik ilçelerden biri olan, üç tarafı sıradağlarla çevrili Gemlik, hem Ege ve Akdeniz’i aratmayan plajları ve deniz kenarındaki balıkçı köyleri hem de Karsak Deresi tarafından ortadan ikiye bölünen ilçe merkeziyle keşfedilmeye değer bir yer.

Bursa merkeze 32 kilometre uzaklıkta yer alan Gemlik, doğal güzelliğinin yanı sıra tarihi zenginliyle de ilgi çekiyor. Gemlik Körfezi manzaraları apart oteller, pansiyonlar ve butik otellerde kalabalıktan uzak güzel bir tatil yapabileceğiniz ilçede modern dünyadan tamamen uzaklaşmak için ise deniz kenarında yer alan sessiz Narlı Köyü ve Karacaali Köyü’nü ziyaret edebilirsiniz.

Gemlik, aynı zamanda ilçe merkezinden sadece 10 dakika uzaklıkta yer alan, mineral bakımından çok zengin şifalı sulara sahip Gemlik Kaplıcası ile de yılın her dönemi insanları kendine çekiyor. Roma döneminden antik mezarların bulunduğu 2600 yıllık eserleriyle Gemlik Açık Hava Müzesi’nde de bu gezinizde mutlaka uğramalısınız. Kaliteli zeytin bağları ve lezzetli zeytinleriyle ünlü Gemlik’te her yıl ağustos ayı sonunda düzenlenen ve üç gün boyunca süren Gemlik Zeytin Festivali’ne de katılabilir, organik zeytinyağları ile hazırlanan onlarca ürün satın alabilirsiniz.

Konum Linki

6- İznik

Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerini görebileceğiniz İznik, Bursa merkezine sadece 76 kilometre uzaklıkta. İznik Gölü çevresindeki el değmemiş doğal güzelliklerinin yanı sıra dünyaca ünlü çinileriyle de ilgi çeken İznik’in bu ünlü çinileri, İstanbul’un simgeleri Selimiye Camii ve Süleymaniye Camii gibi pek çok önemli tarihi yapıda da kullanılmış.

Türkiye’nin en köklü tarihe sahip ilçelerinden olan İznik, hem tarihi mekanları hem de doğa güzellikleriyle Bursa’dan günübirlik bir geziyi hak ediyor. Osmanlı döneminden günümüze kalan en önemli yapılardan biri olan ve güzel çini örnekleri görebileceğiniz Yeşil Camii, paha biçilmez tarihi hazinelere ev sahipliği yapan İznik Ayasofya Müzesi, görkemli İznik Kalesi, İznik Gölü’nün çevresinde kurulan 5 yıldızlı oteller ve butik oteller, doğa yürüyüşleri için ideal Sansarak Kanyonu, Anadolu’da kurulan en eski kentlerden biri olan Nikaia Antik Kenti’nin etkileyici kalıntıları gibi pek çok turistik yeri bulunan İznik’in sokakları da tarihi Osmanlı evleriyle tam bir açık hava müzesi. İznik çinileri, seramikler, yöresel el sanatı ürünleri alabileceğiniz Nilüfer Hatun Çini Çarşısı ve İznik Çini Çarşısı ise alışveriş yapmak için ilçede mutlaka uğramanız gereken yerler.

Konum Linki

7- Bursa Ulu Camii

20 tane görkemli kubbesiyle Bursa denilince ilk akla gelen simge yapılardan biri olan Bursa Ulu Camii, Osmangazi ilçesi Ulucami Caddesi’nde şehrin en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olan Hanlar Bölgesi’nde yer alıyor. İhtişamıyla yerli ve yabancı turistleri büyüleyen Bursa Ulu Camii, 1400 yılında inşa edildi ve 1855 yılında yaşanan depremden sonra yenilendi. Kabe kapısını örten saf altınla süslü ipek örtünün de sergilendiği cami, Osmanlı çok ayaklı cami mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul ediliyor.

Yıldırım Beyazıt döneminde Niğbolu Zaferi sonrası yaptırılan Bursa Ulu Camii, 20 kubbesi, 16 köşeli şadırvanları, 3.165 m2 büyüklükteki iç alanını süsleyen çinileri, minyatürleri ve ahşap oymalarıyla görülmeye değer bir güzelliğe sahip. Kündekari tekniği ile yapılan çini ve Osmanlı hat sanatı örneklerini de burada inceleyebileceğiniz, Türkiye’nin en güzel camilerinden biri olarak kabul edilen Bursa Ulu Camii, hem mimari bir şaheser hem de huzurlu bir kutsal mekan olarak Bursa gezilerinde kesinlikle ziyaret edilmesi gereken yerlerden.

Konum Linki

8- Kestel

Bursa’nın tarihi merkezini oluşturan ilçelerden biri olan Kestel, Osman Bey zamanında Dimbos Muharebesi sonucunda 1306’da ele geçirilmiş ve günümüzde pek çok tarihi yapıya ev sahipliği yapan bir bölge. Şehir merkezine 12 kilometre uzaklıkta yer alan Kestel’de Bizans döneminde kesme taşlarla inşa edilen ve Osmanlılar tarafından geliştirilen görkemli Kestel Kalesi, ilk uğramanız gereken yer. Kalenin yanı sıra Vani Mehmet Efendi Camii, Baba Sultan Camii ve Türbesi de ilçe merkezinden kısa bir yürüyüşle ulaşabileceğiniz asırlık tarihi yapılar arasında.

Bursa’nın en güzel tabiat harikalarından biri olan Saitabat Şelalesi, büyüleyici doğal güzelliğiyle Kestel’in başka bir turistik noktası. Kestel merkezine oldukça yakın olan Saitabat Şelalesi’ne minibüslerle kolayca ulaşabilir, temiz havanın tadını çıkarabilir ve her mevsim muhteşem fotoğraflar çekebilirsiniz. Verimli tarım arazileriyle pek çok ürünün yetiştirildiği ilçenin hareketli pazarları ve çarşılarında çevre köylerden getirilen organik meyveler, sebzeler, zeytinler, zeytinyağları, köy tereyağları ve çeşit çeşit peynirlerin yanı sıra yöreye özgü el yapımı hediyelik eşyalar da satın alabilirsiniz.

Konum Linki

9- Gölyazı

Bursa merkezine 44 kilometre uzaklıkta yer alan Gölyazı, Uluabat Gölü kıyısında sunduğu kartpostal güzelliğindeki manzarasıyla Bursa doğa gezilerinin en popüler adresi. Bir köprü ile karaya bağlanan Gölyazı’nın tarihi M.Ö. 6. yüzyıla kadar uzanıyor ve belde, özellikle Roma döneminden önemli tarihi hazinelere ev sahipliği yapıyor. Bizans ve Osmanlı dönemlerinde de güzel konumu ve büyüleyici doğasıyla her zaman ilgi çeken bir yerleşim yeri olan Gölyazı’ya mübadele sonrasında Selanik’ten gelen göçmenler yerleşti ve günümüzde de nüfusun büyük bölümünü Selanik göçmenleri oluşturuyor.

El değmemiş doğası ve büyüleyici göl manzaralarıyla pek çok film ve dizinin sahnesi olan Gölyazı, binlerce yıllık surlarla çevrilmiş göl kenarında sıralanan rengarenk balıkçı tekneleri ve Arnavut kaldırımlı şirin sokaklarını süsleyen taş ve ahşap mimarili Osmanlı evleri ile harika fotoğraflar çekmek için mutlaka uğramanız gereken bir yer. Sahilde ve asırlık çınar ağaçları altında organik ürünlerle köy kahvaltıları yapmak ve salaş balık restoranlarında rakı balık ziyafetleri için de ziyaret edebileceğiniz Gölyazı’da tekne ve sandal gezilerine çıkabilir, balık avlama turlarına katılabilir ve özellikle ilkbaharda su seviyesinin yükselmesiyle bir bölümü suların altında kalan ağaçların ve beldenin ünlü pelikanlarının güzel fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Konum Linki

10- Uludağ Kayak Merkezi

Bursa merkezine 31 kilometre uzaklıkta, 2.543 metre yükseklikteki Uludağ’ın eteklerinde yer alan Uludağ Kayak Merkezi, sadece Türkiye’nin değil Avrupa’nın da en popüler ve sevilen kayak merkezleri arasında. Turizm olanaklarının çok geliştiği Uludağ’da muhteşem doğa ve kayak pisti manzaraları sunan 5 yıldızlı kayak otelleri, bungalov oteller ve ahşap mimarili orman köşklerinde güzel bir kış tatili yapabilirsiniz.

Her yaş için eğitimler veren kayak okullarının olduğu Uludağ Kayak Merkezi, 11.338 hektarlık geniş bir alanı kapsıyor. 1800 metrede oteller, 2200 metrede kayak tesislerinin bulunduğu Uludağ’da 2 kilometre uzunluğu bulan kayak pistlerinin yanı sıra buz pateni, kar motosikleti ve helikopterli kayak alanları gibi pek çok seçenek de bulabilirsiniz. Her yıl önemli kış festivalleri ve spor organizasyonuna ev sahipliği yapan Uludağ Kayak Merkezi’nde muhteşem kış manzaralarının fotoğraflarını çekebileceğiniz yürüyüş parkurları da özellikle bahar aylarında çok ilgi görüyor.

Şömine başında kayak manzaralarının tadını çıkarabileceğiniz kafeleri, Bursa ve dünya mutfaklarından lezzetler sunan kalite restoranlarıyla da ünlü Uludağ Kayak Merkezi’ne otellerin transfer servisleri, Bursa merkezinden hareket eden minibüsler, taksiler, özel aracınız veya İstanbul ve çevre şehirlerden her gün düzenlenen günübirlik kayak turları ile kolayca gidebilirsiniz.

Konum Linki

11- Koza Han

Bursa Ulu Camii ve Orhan Gazi Camii arasında yürüyerek kolayca ulaşabileceğiniz güzel bir konumda bulunan Koza Han, Bursa şehir gezilerinin değişmez adreslerinden biri. 2. Beyazıt döneminde, 1491 yılında yaptırılan ve iki katlı kesme mimarisiyle en güzel Osmanlı dönemi eserlerinden biri olarak kabul edilen Koza Han, yüzlerce yıl boyunca burada ipek böceği kozası satışının yapılmasından ismini alıyor.

Günümüzde ipek eşarplar, şallar ve elbiseler satan 45 dükkanı ile hala Bursa’nın en önemli alışveriş noktalarından biri olan Koza Han’ın çınar ağaçlarıyla çevrili dikdörtgen avlusunda yer alan çay bahçesinde alışverişten sonra çayınızı yudumlayarak muhteşem mimarinin tadını çıkarabilirsiniz. Taç kapısının da görülmeye değer güzellikte olduğu Koza Han’a hem ipek ürünler alma hem de asırlık çınar ağaçları yorgunluk atmak için uğrayabilirsiniz.

Konum Linki

12- Tirilye

Tirilye, son yıllarda sessiz ve sakin bir tatil yapmak isteyenlerin sıklıkla uğradığı huzurlu bir köy. Hayatın çok yavaş aktığı küçük bir balıkçı köyü olan Tirilye; tarihi Osmanlı konaklarıyla süslü sokakları, asırlık zeytin ve çınar ağaçlarıyla çevrili sahil yolu ve muhteşem gün batımı manzaraları eşliğinde taze deniz ürünleri tadabileceğiniz balık restoranlarıyla Bursa’nın en çok ziyaret edilen yerlerinden biri haline geldi. Kaliteli zeytinleri ve zeytinyağlarıyla da ünlü Tirilye’nin köy pazarında organik zeytinyağları ve yöresel yiyecekler alabilir, küçük ama tertemiz bir plaj olan Tirilye Plajı’nda sıcak yaz aylarında masmavi denizin tadını çıkarabilirsiniz.

Güzel konumundan dolayı Antik Roma’dan Osmanlı dönemine kadar her zaman ilgi gören Tirilye, tarihi atmosferini koruyan ve bir açık hava müzesini andıran güzel sokaklarıyla Bursa fotoğraf ve tarihi turlarının da en önemli adreslerinden. Yaz aylarında deniz esintileriyle her zaman serin kalan Tirilye’nin sahil kenarındaki çay bahçeleri de sıcak yaz aylarında yılın yorgunluğunu atmak için en güzel yerler.

Roma döneminden kalan ve 14. yüzyılda camiye dönüştürülerek Fatih Camii ismini alan Stefanos Kilisesi, 16. yüzyılda inşa edilen ve günümüzde hala hizmet veren Tirilye Hamamı, 1909 tarihli çarpıcı bir mimari eser olan Taş Mektep ve Kemerli Kilise, Tirilye’de görülebilecek en önemli yerler arasında.

Konum Linki

13- İznik Gölü

Bursa’nın en çok ziyaret edilen doğal güzelliklerinden olan İznik Gölü, Türkiye’nin 5. en büyük tatlı su gölü. 11 kilometre genişliğe sahip olan ve her mevsim büyüleyici manzaralarıyla sadece Bursa’da değil Türkiye’de yapılan doğa gezilerinin değişmez adreslerinden biri haline gelen İznik Gölü; sazan, yayın ve gümüş balıklarıyla dolu olduğu için balık avlama etkinlikleri için de tercih ediliyor. Küçük balıkçı tekneleri ile gölde gezilere çıkabilir ve sessiz ortamın tadını çıkarabilirsiniz. Yaz aylarında uçurtma sörfü, deniz paraşütü, kano ve yelken gibi su sporlarını yaparak eğlenebileceğiniz İznik Gölü’nün çevresinde ise bungalov oteller ve donanımlı kamp alanlarında şehrin kalabalığından uzakta tatil yapabilirsiniz.

İznik Gölü’nün çevresi iyi düzenlenmiş yürüyüş parkurları, bisiklet yolları ve mesire alanlarıyla doğayla baş başa kalmak için Bursa’da gidebileceğiniz en güzel yerlerden, ayrıca göl kenarında temiz havada tatlı su balıkları tadabileceğiniz balık restoranlar, çay bahçeleri ve kafeler de hizmet veriyor. Yaz aylarında tertemiz sularında yüzebileceğiniz İznik Gölü kıyısında çam ve çınar ağaçları altında sıralanan rengarenk balıkçı teknelerinin fotoğraflarını çekmeyi de unutmayın.

Konum Linki

14- Altınpark

Bursa’nın yemyeşil doğal güzellikleri içinde hizmet veren en önemli etkinlik alanlarından biri olan Altınpark; 3 farklı konseptte tasarlanmış düğün bahçeleri, geniş etkinlik alanları, hayvanat bahçesi, yürüyüş parkurları ve atlı gezi yolları ile çok seviliyor. Hem düğün, nişan, özel davet ve kokteyl gibi birçok etkinliğinizi düzenleyebileceğiniz hem de keyifli bir gün geçirebileceğiniz Altınpark, bol çeşitli serpme kahvaltılarıyla da ünlü. Altınpark’ta ister havuz başında ister çam ormanları içinde yorgunluk atabilir, bahçe restoranlarında Bursa ve geleneksel Anadolu mutfağından en güzel gurme lezzetleri tadabilirsiniz.

Konum Linki

15- Uzun Çarşı

Bursa’nın en eski çarşısı olan Uzun Çarşı, 15. yüzyılın ilk yarısından beri şehrin en önemli alışveriş noktalarından biri. Osmangazi Nalbantoğlu Mahallesi’nde yer alan ve Evliya Çelebi’nin kitaplarında abartarak 100.000’den fazla dükkanın olduğunu söylediği Uzun Çarşı, Koza Han’ın kuzey tarafında şehir merkezine kısa bir yürüyüş mesafesinde bulunuyor.

1340 yılında Orhan Gazi döneminde açılan Uzun Çarşı’nın içerisinde günümüzde 80 dükkan hizmet veriyor. Çarşı; Bursa’nın ünlü kestane şekerlerini alabileceğiniz şekerlemeciler, bıçakçılar, bakırcılar, tekstil ve ipek ürünleri satan küçük dükkanlar, yöresel el sanatı ürünleri alabileceğiniz mağazalar ve Bursa’nın en sevilen lezzetlerini tadabileceğiniz restoranları ile keyifli bir alışveriş deneyimi ve gezi keyfi sunuyor. Çarşısın otantik kafesinde de alışverişten sonra Türk kahvenizi içerek yorgunluk atabilirsiniz.

Konum Linki

16- Cumalıkızık Köyü

2014 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne kabul edilen Cumalıkızık Köyü, 700 yıldan uzun tarihi ve Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerini görebileceğiniz köy evleri ile tam anlamıyla bir açık hava müzesi. Bursa tarih ve kültür gezilerinin önemli bir adresi olan ve dünyanın her yerinden gelen fotoğrafçıların ilgisini çeken Cumalıkızık Köyü, sizi modern dünyanın karmaşasından alıp Osmanlı dönemine geri götürecek.

Uludağ’ın eteklerinde yer alan ve yaz aylarında serin havasıyla gezmek için ideal olan Cumalıkızık Köyü; ahşap, kerpiç ve taş mimarili yüzlerce yıllık tarihi evleri, yöresel Bursa yemekleri tadabileceğiniz küçük restoranları ve ev konforunda konaklayabileceğiniz küçük pansiyonlarıyla hem günlük bir gezi yapmak hem de birkaç gün konaklamak için tercih edilebilir.

Gezinizde Cumalıkızık Etnografya Müzesi’nde köy halkının yüzlerce yıllık günlük yaşamından kareler ve kişisel eşyalar görebilir veya asırlardır hizmet vermeye devam eden tarihi Cumalıkızık Camii’ni ziyaret edebilirsiniz. Cumalıkızık Köyü, aynı zamanda köylüler tarafından yetiştirilen tamamı organik ürünlerle hazırlanan köy kahvaltıları için de ziyaret ediliyor.

Konum Linki

17-Kumyaka

Mudanya’nın Marmara Denizi kıyısında yer alan küçük bir kıyı köyü olan Kumyaka (Siği), antik dönemlerden beri yerleşim olan, günümüzde yemyeşil doğası ve berrak deniziyle Bursa’nın gizli tatil cenneti kabul edilen eşsiz bir yer. Tirilye yolu üzerinde yer alan ve sit alanı olarak korunan Kumyaka, arkası zeytin ağaçları önü ise masmavi denizle çevrili huzur dolu bir köy. Kaliteli butik oteller ve apart otellerle yaz tatilleri için bölgede en çok tercih edilen yerlerden olan Kumyaka’yı Bursa’da düzenlenen doğa yürüyüşleriyle de keşfe çıkabilirsiniz.

780 yılında inşa edilen ve dünyanın günümüze kadar ayakta kalan en eski üç kilisesinden biri olan Baş Melekler Kilisesi’nden dolayı yabancı turistlerin de sıkça ziyaret ettiği Kumyaka’nın sahilindeki balık restoranlarında taze deniz ürünlerini tadabilir, geceleri dağ yamaçlarına yayılmış köy evlerinin ışıkları altındaki küçük iskelenin muhteşem fotoğrafları çekebilirsiniz.

Konum Linki

18- Suuçtu Şelalesi

Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesine 20 dakika sürüş mesafesinde yer alan Suuçtu Şelalesi; doğa yürüyüşleri, bisiklet gezileri veya kamp yapmak için uğrayabileceğiniz Bursa’nın en ünlü tabiat harikalarından biri. Her mevsim yeşil ve mavinin bütün tonlarını görebileceğiniz el değmemiş güzelliğiyle bilinen Suuçtu Şelalesi, yaklaşık 40 metre yükseklikten sarp kayalar arasından dökülen bembeyaz sularıyla görülmeye değer bir manzaraya sahip. Şelalenin suyu o kadar temiz ki içme suyu olarak kullanılabiliyor.

Fay hattının çökmesiyle oluşan bir doğa harikası olan ve fotoğraf safarileri ile de keşfe çıkabileceğiniz Suuçtu Şelalesi’nin çevresindeki alabalık çiftlikleri, özellikle hafta sonları temiz ve serin havada balık ziyafeti için bölgeye gelen tatilcilerle oldukça kalabalık. Yaz günlerinde buz gibi şelale sularında yüzerek serinleyebilir, temiz havasıyla solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelen şelalede doğa gezilerine çıkabilir veya kamp yapabilirsiniz.

Konum Linki

19- Bursa Teleferik

Bursa Teleferik, Türkiye’nin ilk teleferik hattı olarak 1963 yılında hizmete açıldı ve 2012 yılında yenilendi. 8.837 metre uzunluğuyla dünyanın en uzun teleferik hatlarından biri olan, 1500 kişi yolcu kapasiteli 140 kabinden oluşan Bursa Teleferik; Kadıyayla İstasyonu, Sarı Alan İstasyonu ve 2. Bölge Oteller İstasyonu’yla Uludağ Kayak Merkezi’ne kadar ulaşıyor.

Bursa’nın tarihi şehir manzaralarından çam ormanlarıyla kaplı Uludağ Milli Parkı’na kadar 30 dakikalık unutulmaz bir yolculuk yapabileceğiniz Bursa Teleferik, 8 kişilik kabinlerde Bursa’nın tarihi ve doğal güzelliklerinin kuş bakışı manzaralarını sunuyor. Teleferik istasyonlarındaki restoranlarda ise Bursa’nın sevilen lezzetlerini eşsiz doğa manzaraları izleyerek tadabilir veya hediyelik eşya dükkanlarında alışveriş yapabilirsiniz.

Konum Linki

20- Bursa Kapalı Çarşı

Bursa Kapalı Çarşı, Ulu Camii’nin yakınındaki güzel konumuyla yerli ve yabancı turistlerin şehri gezerken ilk uğradığı yerlerden. Çoğunlukla kuyumcu dükkanlarının hizmet verdiği, yüzlerce yıllık tarihi dokusunu günümüze kadar korumayı başarmış Bursa Kapalı Çarşısı’nın 130 dükkanında yöresel tekstil ürünlerinden altın ve gümüş mücevherlere, antikalardan el yapımı sanat eserlerine kadar yüzlerce ürünü inceleyebilirsiniz. Geleneksel Osmanlı ve Bursa yemekleri servis eden restoranların da hizmet verdiği Bursa Kapalı Çarşı, hem tarihi atmosferi hem de zengin alışveriş olanaklarıyla Bursa’da mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri.

Konum Linki

21- Yıldıztepe

Mudanya’da bölgenin manzarasına hakim yüksek bir tepede yer alan Yıldıztepe, Marmara Denizi’nin en güzel manzarasını sunmasından dolayı çok seviliyor ve yılın her mevsimi ziyaret ediliyor. Zeytin ağaçlarıyla çevrili tepede muhteşem gün batımı manzaraları eşliğinde romantik akşam yemekleri yiyebileceğiniz restoranlar, temiz havada çay ve kahvenizi yudumlayabileceğiniz kaliteli kafeler de Bursa’dan günlük bir kaçamak yapmak isteyenlerin sıkça uğradığı güzel zaman geçirebileceğiniz yerler. Her iki tarafı güzel plajlarla çevrili olan Yıldıztepe’de deniz manzaralı butik oteller de çok ilgi görüyor.

Konum Linki

22- Hanlar Bölgesi

Osmanlı’nın ilk zamanlarında Orhan Gazi döneminde inşa edilen ve Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti Bursa’da ticaretin kalbinin attığı yer olan Hanlar Bölgesi, 700 yıllık tarihi ile bugün de şehrin en popüler alışveriş alanlarından biri konumunda.

UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınması için başvuruda bulunulan Hanlar Bölgesi’nde Koza Han, Fidan Han, Pirinç Han, İpek Han, Emir Han, Geyve Han, Çukur Han ve Tuz Han gibi Osmanlı taş mimarisinin en güzel örneklerini sergileyen hanlarda sıralanan kuyumcular, antikacılar, el sanatı ve tekstil mağazalarında alışveriş yapabilir ve usta şeflerin hizmet verdiği restoranlarda Osmanlı mutfağından gurme yemekler tadabilirsiniz.

Bursa kent merkezinde Çömlekçiler Caddesi, Cemal Nâdir Caddesi ve Atatürk Caddesi arasında yer alan Hanlar Bölgesi, 106.000 m2 gibi geniş bir alanı kapsıyor. Klasik taş ve ahşap mimarili iki katlı dükkanlarıyla mimari açıdan da öneme sahip Hanlar Bölgesi, Bursa’da alışveriş yapabileceğiniz en güzel hanları size bir arada sunuyor.

Konum Linki

23- Kocayayla

Uludağ’ın incisi olarak bilinen Kocayayla, Bursa’nın en büyük ve en sevilen mesire alanı. Keles ilçesinin 4 kilometre uzağında yer alan ve çevresi karaçam ormanlarıyla çevrili yemyeşil Kocayayla, aynı zamanda 400.000 m2 alanıyla Türkiye’nin en büyük yaylalarından biri. Deniz seviyesinden tam 1200 metre yükseklikte bulunan ve oksijen seviyesi yüksek havasıyla solunum yolları hastalıklarına da iyi gelen Kocayayla; spor alanları, kır kahveleri, çocuk oyun alanları ve yürüyüş parkurlarıyla çevrili. Hem hafta sonları hem de yaz aylarında temiz havada çam, kavak ve erik ağaçları arasında güzel bir gün geçirmek isteyenler Kocayayla’ya mutlaka uğramalılar.

Konum Linki

24- Misi Köyü

Bursa merkezine 12 kilometre uzaklıkta, Nilüfer’e ilçesine bağlı 2000 yıllık tarihe sahip Misli Köyü, hem Bursa’nın en eski yerleşim yerlerinden hem de 1989 yılında kentsel sit alanı ilan edilip koruma altına alınan en önemli güzelliklerinden biri. Osman mimarisinin en güzel örneklerini görebileceğiniz tarihi sokaklarının yanı sıra Nilüfer Çay etrafında kenarında kurulan balık restoranlarında ve çay bahçelerinde temiz havada yılın yorgunluğunu atabileceğiniz Misli Köyü, aynı zamanda kaliteli üzüm bağlarıyla ve yüzlerce yıldır üretilen şaraplarıyla da ünlü.

Organik ürünler, asma yaprağı, misket üzümü, pekmez ve köy şarapları satın alabileceğiniz Misli Köyü’nde ipek böcekçiliği de oldukça yaygın ve köyün merkezindeki dükkanlarda harika ipek ürünler bulabilirsiniz. Kavak ve asırlık çınar ağaçları altında ruhumuzu dinlendirebileceğiniz Misi Köyü’nün tarihi atmosferinde kısa bir mola verip modern dünyanın karmaşasından uzaklaşabilirsiniz.

Konum Linki

25- Ağlayan Çınar

Bursa’nın en sevilen beldelerinden biri olan Gölyazı’da her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği ve fotoğraflarını çektiği Ağlayan Çınar, 150 yaşında olduğu tahmin edilen ve hala yaşayan bir anıt ağaç. Rum bir kızla Türk bir gencin Kurtuluş Savaşı sonrası yaşanan mübadele sırasındaki hüzünlü aşk hikayesine de konu olan Ağlayan Çınar’ın çevresindeki çay bahçesinde çayınızı yudumlayabilir, asırlık çınar ağacının gölgesinde dinlenebilir ve ağacın insan boyutundaki devasa kovuklarının içinde ilginç fotoğraf çekebilirsiniz.

Konum Linki

26- Saitabat Şelalesi

Bursa merkezine 24 kilometre uzaklıktaki Kestel ilçesinde bulunan ve yemyeşil sarp kaya duvarları arasından akan sularıyla etkileyici doğa manzaraları sunan Saitabat Şelalesi, Bursa’nın doğa severler tarafından mutlaka görülmesi gereken doğa harikalarından biri. Yaz aylarında bile serin kalan tertemiz havası ve sessiz atmosferiyle hafta sonu kaçamakları, doğa gezileri ve fotoğraf turlarının değişmez adreslerinde olan şelale, Uludağ’ın eteklerinden gelen buz gibi sularda sıcak yaz günlerinde serinleyebileceğiniz şelale göletiyle de ilgi çekiyor.

Saitabat Şelalesi’nin çevresini saran sarp kanyonlar, kaya tırmanma ve dağcılık gibi doğa sporlar için sıkça ziyaret ediliyor. Alabalık bakımından çok zengin şelalede olta balıkçılığı yapabilir veya şelale çevresindeki alabalık çiftliklerinde taze balıkları ve yöresel mezeleri tadabilirsiniz. Saitabat Şelalesi, Bursa gezilerinde şehir kalabalığında uzaklaşıp harika doğa fotoğrafları çekmek için uğrayabileceğiniz çok sevilen yerlerden.

Konum Linki

27- Irgandı Köprüsü

Türkiye’de görebileceğiniz en ilginç köprülerden biri olan Irgandı Köprüsü, Bursa tatilinizde kesinlikle görmeniz ve fotoğraflarını çekebileceğiniz gereken başka bir etkileyici tarihi yapı. 1442 yılında inşa edilen tek kemerli köprünün üstünde geleneksel Osmanlı mimarisi ile inşa edilmiş 32 tane dükkan, eşi benzeri olmayan bir manzara sunuyor. 2004 yılında restorasyonu tamamlanan ve Osmangazi’de Atatürk Caddesi üzerinde yürüyerek kolayca ulaşabileceğiniz güzel bir konumda yer alan Irgandı Köprüsü’nde hem harika fotoğraflar çekebilir hem de köprü üstündeki tarihi dükkanlarda alışveriş yapabilirsiniz.

Konum Linki

28- Balibey Han

Bursa’nın tarihi ilçelerinden biri olan Osmangazi’de yer alan başka bir önemli tarihi yapı da Bursa Kapalı Çarşı’daki dükkanlara mal vermek için 15. yüzyılda inşa edilen üç katlı Balibey Han. Fatih Sultan Mehmet döneminde klasik Osmanlı mimarisiyle 64 odalı olarak inşa edilen Balibey Han, şehrin ortasında etkileyici mimarisiyle hemen dikkat çekiyor.

Özellikle geceleri aydınlatıldığında ve kış aylarında karlar altında en güzel fotoğraflarını çekebileceğiniz Balibey Han içinde hizmet veren el sanatı dükkanlarında ise yüzlerce çeşit yöresel ürün bulabilirsiniz. Bursa merkezinden yürüyerek kolayca ulaşabileceğiniz Balibey Han, hem eşsiz mimarisiyle hem de zengin alışveriş olanaklarıyla keyifli bir gezi sunuyor.

Konum Linki

29- Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi

Bursa, birbirinden ilginç pek çok güzel müzeye sahip ve bu müzeler arasında en çok ziyaret edilenlerden biri de Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi. Türkiye’nin ilk ve tek Anadolu arabaları müzesi olarak 2002 yılında ziyarete açılan Tofaş Anadolu Arabaları Müzesi, hem otomobil severlerin hem de çocuklu ailelerin Bursa’da kesinlikle uğraması gereken yerlerden.

Her gün saat 10:00 ile 17:00 arasında ücretsiz olarak gezebileceğiniz bu güzel müzenin toplam 17.000 metrekare gibi geniş bir alan üzerine kurulan koleksiyonlarında geleneksel araba atölyeleri, tarih boyunca geliştirilen çeşit çeşit tekerlekler, Anadolu’da kullanılan birbirinden ilginç motorlu ve motorsuz araçlar gibi birçok ilginç sergiyi yakından inceleyebilirsiniz. Müze içinde hizmet veren Fayton Cafe ise pek çok önemli etkinlik, konferans ve söyleşiye ev sahipliği yapıyor.

Konum Linki

30- Sukay Park

Yaz aylarında Bursa’da serinlemek ve eğlenmek için en çok gidilen yer olan Sukay Su Kayağı Parkı, dünyadaki 150 tane kablolu su kayağı parkından biri. 100 dönüm gibi büyük bir arazi üzerine kurulan, 30.000 metre uzunluğa ve 1,5 metre derinliğe sahip göletinde haftanın her günü eğitmenler eşliğinde kablolu su kayağı yapabileceğiniz Sukay Park, özellikle gençler ve çocuklar arasında çok popüler.

Koşu parkurları ve çocuk su parkını da kullanabileceğiniz Sukay Park’ın 2500 kişilik etkinlik alanında da konserler ve eğlenceli organizasyonlarla eğlenebilirsiniz. Osmangazi ilçesi Çukurca Yolu Caddesi üzerinde yer alan Sukay Park’ta 1 saatlik kısa bir eğitim alarak tamamen güvenli olan kablolu su kayağını deneyebilir ve keyifli bir yaz günü geçirebilirsiniz.

Konum Linki

31- Bursa Çekirge

Bursa’nın en eski mahallelerinden biri olan Çekirge, tarihi mekanları ve yemyeşil parklarının yanı sıra modern ve lüks mağazalar ve alışveriş merkezleri ile de Bursa gezilerine başlamak için güzel bir nokta. Osmangazi ilçesine bağlı olan Çekirge’de 1. Murat Hüdavendigar Külliyesi, Lamii Çelebi Mescidi ve Atatürk Müzesi gibi tarihi yerleri gezebilir, 17.000 m2 yeşil alana sahip Çekirge Parkı’nda akşam yürüyüşlerine çıkabilirsiniz.

Tatil alışverişleri yapmak için tercih edilen Çekirge Caddesi’nde Bursa’nın ünlü et ve sebze yemeklerini tadabileceğiniz kaliteli restoranlarda bir mola verebilirsiniz. İş otelleri ve termal otellerin de bulunduğu Çekirge, iş ve alışveriş merkezlerine yakınlığıyla Bursa’da konaklamak için de en çok tercih edilen bölgeler arasında.

Konum Linki

32- Emir Sultan Camii ve Külliyesi

Yıldırım Beyazıt’ın kızı tarafından 15. yüzyılda inşa ettirilen Emir Sultan Camii ve Külliyesi, Bursa’nın Yıldırım ilçesi Doyuran Caddesi üzerinde yer alan, etkileyici mimarisi ile görülmeye değer bir tarihi yapı. Bursa’nın önemli kutsal alanlarından biri olan ve özellikle bayramlar dini bayramlarda tıklım tıklım dolan Emir Sultan Camii ve Külliyesi, sadece Müslümanların değil yabancı turistlerin de çok ilgisini çekiyor.

Geleneksel Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak gösterilen Emir Sultan Camii; el yapımı taş işçilikleri, çinileri, hat sanatı örnekleriyle de kültür ve sanat severler tarafından sıkça ziyaret ediliyor. Külliyenin hamamı ise günümüzde el sanatları atölyesi olarak hizmet veriyor. Huzurlu avlusu, cami duvarlarına inşa edilmiş ilginç kuş yuvaları ve avluyu çevreleyen asırlık çınar ağaçlarıyla hem ruhunuzu dinlendirmek hem de Osmanlı dönemi süsleme sanatının en güzel örneklerini incelemek için Emir Sultan Camii ve Külliyesi’ne uğrayabilirsiniz.

Konum Linki

33- Oylat Mağarası

3 milyon yaşıyla dünyanın keşfedilen en eski ve en büyük 2. mağarası olan Oylat Mağarası, İnegöl ilçesine 17 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Mağaracılık tutkunlarının yanı sıra tarih ve arkeoloji meraklılarının da çok ilgisini çeken bu devasa mağaranın koridorları 95 metre yükseklikte. Oylat Deresi’nin batısındaki yamaçlara asılı duran, yürüyüş alanları ve özel aydınlatmalarla gezmeye uygun hale getirilen Oylat Mağarası’nın içindeki binlerce yılda oluşmuş sarkıtlar, dikitler ve mağara göletleri, insanı hayrete düşürecek güzellikle.

Her mevsim 18 derecede sabit kalan ve %90 neme sahip olan mağara havasının başta astım olmak üzere pek çok solunum yolu rahatsızlığına iyi geldiği biliniyor. Bu nedenle Oylat Mağarası, şifa arayan insanlar tarafından da sıkça ziyaret ediliyor, hatta mağarayı gezen ziyaretçilerin büyük bölümü astım, nefes darlığı ve bronşit gibi solunum yolu rahatsızlıklarının tedavisi amacıyla mağaraya geliyor ve geziden sonra büyük oranda iyileşme kaydettiklerini söylüyorlar. Büyüleyici yer altı dünyasına yolculuk yapmak ve her 1 santimi onlarca yılda oluşan dikitleri yakından görmek için Oylat Mağarası’nı tek başınıza veya profesyonel rehberlerle birlikte keşfe çıkabilirsiniz.

Konum Linki

34- Oylat Kaplıcaları

Bursa’nın İnegöl ilçesi sınırlarında bulunan ve Bursa merkezine sadece 50 kilometre uzaklıktaki Oylat Kaplıcaları, sadece Bursa’nın değil Türkiye’nin de en popüler kaplıcalarından biri. Yemyeşil tropik bir ormanı andıran doğa güzelliklerinin içinde yer alan Oylat Kaplıcaları, temiz havasının yanı sıra mineral bakımından zengin termal suları ile de tüm dünyadan şifa arayan insanlara kendine çekiyor.

Akrotermal özelliklere sahip termal sular, içme suyu ve banyo kürü olarak kullanılıyor ve romatizmal hastalıklarından bel ve boyun ağrılarında, stresten eklem ağrıları ve kemik kırıklarına kadar pek çok rahatsızlığın tedavisine yardımcı oluyor. Çevresinde termal otellerin ve sağlık tesislerinin bulunduğu Oylat Kaplıcaları; çam ormanları arasında gizlenmiş şifalı kaplıca havuzları, şifalı çamur banyoları, temiz havada yenilenebileceğiniz yürüyüş ve koşu parkurlarıyla doğa güzelliklerinin tadını çıkarırken şifa bulabileceğiniz, Bursa’nın en önemli sağlık turizmi merkezlerinden biri.

Konum Linki

35- Yeşil Camii ve Yeşil Türbe

Yeşil Camii ve Yeşil Türbe, Osmanlı erken dönem mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. Bursa’nın merkezinde Yeşil Camii semtinde yer alan ve 1419 yılında Çelebi Sultan Mehmet döneminde inşa edilen Yeşil Camii, Türkiye’deki ender ters t planlı camilerden biri ve Bursa’nın en çok ziyaret edilen camilerinden.

Türk taş oymacılığı sanatı ve çinileri konusunda mükemmellik derecesine varan işçiliğiyle ünlü caminin kubbeleri de bir zamanlar çinilerle süslüymüş. Huzurlu iç atmosferiyle sizi hemen büyüleyecek olan Yeşil Camii, özellikle kutsal günler ve dini bayramlarda tamamen doluyor. Türkiye’nin en güzel camilerinden ve mimari eserlerinden biri olarak kabul edilen Yeşil Camii ve Yeşil Türbe’yi Bursa’da mutlaka görülmesi gereken yerler listenize eklemelisiniz.

Konum Linki

36- Kaplıkaya

Bursa merkezinden sadece 1 kilometre uzaklıkta, el değmemiş bir doğa cenneti yer alıyor. Bursa’nın gizli köşelerinden biri olan ve Uludağ’ın eteklerinde uzanan Kaplıkaya Vadisi, yüzlerce çeşit ağaç ve bitkinin arasında akan buz gibi dereleri, ahşap köprüleri ve yürüyüş parkurları ile kendinizi doğanın içinde kaybedebileceğiniz yemyeşil bir vadi.

Kaplıkaya Vadisi, özellikle hafta sonları gezileri ve yaz sıcağından kaçmak için tercih ediliyor. Oksijen seviyesi yüksek olduğu için yürüyüş ve koşu gibi doğa sporları yapmak için ideal olan Kaplıkaya Vadisi, yeni bir tabiat harikası keşfetmek isteyen doğa severlerin mutlaka uğraması gereken bir tabiat cenneti.

Konum Linki

37- Osman Gazi Türbesi

Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin türbesi, Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk başkenti olan Bursa’da her yıl kişi tarafından ziyaret ediliyor. Osmangazi semtinde oğlu Orhan Gazi’nin türbesi ile karşılıklı duran türbe, Bursa’nın tarihi gezi noktalarından biri olan Tophane Meydanı’nda bulunuyor.

Osman Gazi Türbesi, aynı zamanda ilk Osmanlı padişahı türbesi olmasıyla da ayrı tarihi bir öneme sahip. Bursa kuşatması sırasında 1324 yılında rahmetli olan Osman Gazi’nin vaziyeti üzerine inşa edilen türbe, oldukça sade ve ortasında sedef süslemeli ahşap sanduka yer alıyor. Dini bayramlarının yanı sıra yılın her zamanı çok ziyaret edilen Osman Gazi Türbesi, Bursa’da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında.

Konum Linki

38- İnkaya Çınarı

Tarihi şehir Bursa, yüzlerce yıllık şaheserlerin yanı sıra tarihi ağaçlarıyla da ayrı bir öneme sahip. Uludağ yolu üzerinde yer alan İnkaya Çınarı, Türkiye’nin en yaşlı ağacı olmasıyla ünlü. 600 yılı aşkın süredir yaşamına devam eden ve hala yemyeşil bir manzara sunan İnkaya Çınarı; 5 metre yüksekliği, 3 metre çapı ve 13 ana koluyla hem fotoğrafçıların hem de bu büyüleyici manzarayı görmek isteyen yerli ve yabancı turistlerin mutlaka uğradığı bir hazine.

Osmangazi ilçesinde Uludağ Caddesi üzerinde bulunan İnkaya Çınarı’nın çevresindeki çay bahçesinde bir mola verebilir, 600 yıllık ağacın gölgesinde çayınızı yudumlayabilir ve Osmanlı İmparatorluğu’nu görmüş bu anıt ağaçla harika fotoğraflar çektirebilirsiniz.

Konum Linki

39- Oylat Şelalesi

Bursa İnegöl ilçesinin bir başka önemli doğa harikası olan Oylat Şelalesi, Oylat Köyü’nde Oylat Kaplıcaları’nın yanı başında yer alıyor. Şelaleye ulaşmak için 3 kilometre uzunluğunda bir patikadan çam ormanları arasında zorlu yürüyüş yapmanız gerekiyor. Hem doğanın her tonunu görebileceğiniz hem de göletinde Uludağ’ın ilkbahar ve yaz aylarında eriyen buz gibi sularında yüzebileceğiniz Oylat Şelalesi, zor ulaşılabildiği için her zaman oldukça sakin.

Sarp kayalar arasından fışkıran buz gibi suları, çevresini saran kestane ve kayın ağaçlarıyla doğa yürüyüşleri için de tercih edilen Oylat Şelalesi gezinizde 3 milyon yıllık Oylat Mağarası’nı ve şifalı sularıyla dünyanın her yerine insanları kendine çeken Oylat Kaplıcaları’na da uğrayabilirsiniz.

Konum Linki

40- Tophane Saat Kulesi

Bursa’yı gezen yerli ve yabancı her turistin mutlaka önünde fotoğraf çektirdi Tophane Saat Kulesi, 1905 yılında inşa edildi ve Tophane Parkı içerisinde etkili mimarisiyle hemen dikkat çekiyor. Bulunduğu tepeden panoramik Bursa manzaraları izleyebileceğiniz saat kulesinin zirvesine, 89 basamaklı ahşap bir merdivenle çıkarak Bursa’nın tarihi manzaralarının harika fotoğrafları da çekebilirsiniz.

6 katlı ve 33 metre yükseklikte olan, kendine özgü mimarisi ile ünlü Tophane Saat Kulesi, Orhan Gazi ve Osman Gazi türbelerine çok yakın olduğu için bu kutsal alanları da gezinizde ziyaret edebilirsiniz. Tophane Saat Kulesi’ne özellikle kış aylarında kar yağdığında uğramanızı ve muhteşem manzaranın tadını çıkarmanızı öneririz.

Konum Linki

41- Uluabat Gölü

Bursa’ya sadece 30 kilometre uzaklıkta, 136 km2 büyüklüğündeki bir tatlı su gölü olan Uluabat Gölü, zengin kuş çeşitliliği ile ünlü ve Türkiye’nin en etkileyici doğal güzelliklerine sahip göllerinden biri. Hem hafta sonu gezileri hem de doğa içinde tatil yapmak ve yürüyüşe çıkmak için gidebileceğiniz Uluabat Gölü; ringa, tatlı su kefali, yayın ve kerevit balıklarıyla dolu olduğu için küçük sandallarla çıkılan balık avına turları ve olta balıkçılığı yapmak için de Bursa’da uğrayabileceğiniz en güzel yer.

Pelikanlarıyla ünlü Uluabat Gölü’nde ak balıkçıl, karameke ve leylek gibi onlarca çeşit kuş türü arasında temiz havada keyifli doğa yürüyüşleri yapabilir, her mevsim düzenlenen tekne gezileriyle gölün sunduğu muhteşem doğa manzaraları eşiğinde güzel bir gün geçirebilirsiniz.

Konum Linki

42- Bursa Hayvanat Bahçesi

Türkiye’nin Avrupa standartlarındaki hayvanat bahçelerinden biri ve doğa yaşamı uygun olarak düzenlenmiş barınaklarıyla Bursa aile gezilerinin en popüler adreslerinden olan Bursa Hayvanat Bahçesi, Osmangazi ilçesinde Nilüfer Caddesi üzerinde yer alıyor.

Küçük bir giriş ücreti ile gezebileceğiniz ve 100 farklı türden 1000’den fazla hayvana ev sahipliği yapan Bursa Hayvanat Bahçesi, sokak hayvanlarına bakım, beslenme ve koruyucu hekimlik hizmetleri de veriyor. Çocuklu ailelerin mutlaka uğramasını önerdiğimiz hayvanat bahçesinde Afrika pengueni, beyaz gergedan, kırmızı kanguru gibi soyu tükenmekte olan hayvanların yanı sıra aslan, kaplan, zürafa, timsah ve anakonda gibi pek çok vahşi hayvanı da yakından görebilirsiniz. Bursa Hayvanat Bahçesi’ni her gün 09:30 ile 19:30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Konum Linki

43- Muradiye Külliyesi

1425 ile 1426 yılları arasında inşa edilen Muradiye Külliyesi, Bursa’nın en önemli tarihi değerlerinden biri. İçerisinde cami, medrese, imarethane, hamam ve türbelerin bulunduğu Muradiye Külliyesi’ni gezerken erken dönem Osmanlı mimarisinin en çarpıcı örneklerini yakından görme şansı yakalayacaksınız.

Osmangazi ilçesi 2. Murat Caddesi üzerinde yer alan, toplu taşıma araçlarıyla veya yürüyerek kolayca ulaşabileceğiniz Muradiye Külliyesi, klasik kubbeli mimari yapısıyla Osmanlı ve Selçuklu mimarisinin bir birleşimini yansıttığı için de mimari meraklıların Bursa’da en çok ziyaret ettiği tarihi yapılardan biri konumunda.

Konum Linki

44- Hünkar Köşkü

1844 yılında Abdülmecid Han tarafından avcı köşkü olarak yaptırılan ve Atatürk’ün Bursa gezisinde konakladığı tarihi Hünkar Köşkü, Uludağ eteklerindeki Temenyeri Tepesi’nde yemyeşil doğal güzelliklerin arasında sizi tarihte bir yolculuğa çıkaracak. 2013 yılında müze olarak düzenlenen ve ziyarete açılan Hünkar Köşkü, aynı zamanda Cumhuriyet Köşkü ve Atatürk Köşkü olarak da biliniyor.

Fransız ampir mimari tarzı ile inşa edilen ve 19. yüzyıl klasik mobilyalarıyla süslü iç odalarıyla ilgi çeken Hünkar Köşkü’nün İznik ve Kütahya çinileri ile özenle salonlarını, Atatürk’ün kaldığı odayı ve kişisel eşyalarını inceleyebilir, köşkün tarih kokan odalarında tarihte bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Köşkü gezdikten sonra Temenyeri Tepesi’nden Uludağ’ın panoramik manzaralarını izlemeyi de unutmayın.

Konum Linki

45- Uludağ Milli Parkı

1961 yılında milli park ilan edilerek koruma altına alınan 27.300 hektarlık Uludağ Milli Parkı, Türkiye’de doğa severlerin mutlaka görmesi gereken doğa cennetlerinden biri. Ülkemizin en popüler kış turizmi destinasyonlarından Uludağ Kayak Merkezi’ne de ev sahipliği yapan milli park, ilkbahar ve yaz aylarında doğa gezileri, trekking, dağ bisiklet turları ve kamp yapmaya gelen insanları; kış aylarında ise dünyanın her yerinden kayak yapmaya gelen tatilcileri ağırlıyor.

5 yıldızlı kayak otelleri, orman köşkleri ve ahşap bungalovları ile gelişmiş turizm olanaklarına sahip olan Uludağ Milli Parkı’nda Marmara Bölgesi’nde en yüksek noktası olan 2.543 metrelik Uludağ’ın zirvelerindeki seyir teraslarına uğrayabilir ve inanılmaz doğa manzaralarına şahit olabilirsiniz.

Bursa’nın her mevsim ziyaret edilen popüler turistik notalarından olan Uludağ Milli Parkı’nda sadece Uludağ’a özgü endemik bitkiler, Apollon kelebeği de dahil 50’ye yakın farklı kelebek türü ve yüzlerce farklı kuş türüne de yakından görebilirsiniz.

Uludağ yamaçlarında sıralanan Karagöl, Aynalı Göl, Kilimli Göl, Buzlu Göl, Çayırlıdere Gölü gibi buzul göllerini jeep safarileri ile keşfe çıkabileceğiniz milli parkta aralık ayından mart sonuna kadar onlarca farklı kış sporu yapabilirsiniz. Bursa merkezinden hareket eden minibüslerle veya taksi ile kolayca gidebileceğiniz Uludağ Milli Parkı’na isterseniz Bursa Teleferik ile unutulmaz bir yolculukla da ulaşabilirsiniz.

Konum Linki

46- Orhan Gazi Türbesi

Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin oğlu olan ve Bursa’yı fethedip başkenti ilan eden Orhan Gazi’nin türbesi, Bursa’nın en önemli ve en çok ziyaret edilen türbelerinden biri. Osman Gazi Türbesi’nin hemen karşısında, Tophane Parkı içerisinde yer alan Orhan Gazi Türbesi’nin bulunduğu alan, panoramik Bursa mağazaları sunduğu için de yerli ve yabancı turistler tarafından çok seviliyor.

Orhan Gazi Türbesi, oldukça sade dekorasyona ve huzur veren bir atmosfere sahip. Kare planlı inşa edilen ve her cephesinde Osmanlı motifleri ile süslenmiş üç pencere bulunan türbe, özellikle dini bayramlarda ve kutsal günlerde binlerce insan tarafından ziyaret ediliyor.

Konum Linki

47- Fidan Han

Bursa merkezindeki en büyük hanlardan biri olan ve Fatih Sultan Mehmet’in vezirlerinden Mustafa Paşa tarafından 15. yüzyılda inşa ettirilen Fidan Han, halk arasında Saman Pazarı ve Saman Pazarı Hanı olarak da biliniyor. Klasik mimarisi ve asırlık çınar ağaçları altında kahve içebileceğiniz çarpıcı avlusuyla sevilen bir dinlenme alanı da olan Fidan Han, kare planlı inşa edilmiş ve her katında 50 civarında dükkan bulunuyor. Hem Osmanlı dönemi erken mimarisini görmek hem de bakırdan gümüş ve ahşap ürünlere kadar yüzlere çeşit yöresel ürünü incelemek için Osmangazi ilçesinde Hanlar Bölgesi’nde bulunan Fidan Han’a uğrayabilirsiniz.

Konum Linki

48- Balat Ormanı

Bursa’nın merkez ilçelerinden Nilüfer’de yer alan ve 15.000 metrekarelik yeşil alanında spor sahaları, yürüyüş parkurları, koşu ve bisiklet yolları bulunan Bursa Balat Ormanı, şehir merkezindeki en popüler yeşil alanlardan biri. Uluslararası pek çok önemli etkinliğe ve Nilüfer Müzik Festivali gibi pek çok eğlenceli festivale ev sahipliği yapan Balat Ormanı, hem spor yapmak hem de mesire alanlarında şehir kalabalığından uzak bir gün geçirmek için uğrayabileceğiniz en güzel yerlerden. Ahşap seyir teraslarından özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yeşilin her tonunu görebileceğiniz Balat Ormanı, çocuk oyun alanlarıyla çocuklu ailelerin de en sevdiği yerler arasında.

Konum Linki

49- Tayyare Kültür Merkezi

Osmangazi ilçesi Atatürk Caddesi üzerinde yer alan Tayyare Kültür Merkezi, Cumhuriyet tarihinin ilk modern sinema ve tiyatro s­alonu olmasıyla ünlü. 1932 yılında hizmete açılan kültür merkezi, 700 kişilik konser ve tiyatro salonunun yanı sıra toplantı odalarıyla da neredeyse bir asır boyunca Bursa’nın en önemli kültür merkezlerinden biri olmuş.

Tayyare Kültür Merkezi; etkileyici mimarisi, klasik mobilyalarla süslü salonları, yıl boyu düzenlenen ve çok ilgi gören tiyatro gösterileri, konserler, kültür saat etkinlikleri ile her zaman oldukça hareketli. Hem tarihi atmosferinin tadını çıkarmak hem de etkinliklere katılmak için kültür merkezine kesinlikle uğramanızı ve Bursa gezinizden önce merkezin yıllık etkinlik takvimini incelemenizi öneririz.

Konum Linki

50- Bursa Cumhuriyet Caddesi

Bursa’nın İstiklal Caddesi olarak bilinen, trafiğe kapalı ve ortasından nostaljik bir tramvayın geçtiği Bursa Cumhuriyet Caddesi, ahşap ve taş mimari 270 tane iki katlı dükkanıyla hem keyifli akşam yürüyüşlerine çıkmak veya alışveriş yapmak için Bursa’da ilk uğramanız gereken yerlerden.

Günün her saati hareketli olan ve çoğunlukla halı, kilim ve perde dükkanlarının bulunduğu caddede şık yol üstü kafelerinde dinlenebilir, ünlü şeflerin çalıştığı restoranlarda Bursa kebapları tadabilirsiniz. Özellikle kış aylarında kar yağışında tarihi dükkanları ve nostaljik tramvayıyla en güzel fotoğraflarını sunan Bursa Cumhuriyet Caddesi, şehir gezisine başlamak için de en ideal yer.

Konum Linki

51- Altınkum Plajı

Bursa, tarihi yapıları ve doğal güzelliklerinin yanı sıra Marmara Denizi kıyısındaki güzel plajlarıyla da yaz tatilleri için ziyaret ediliyor. Şehrin en turistik ilçesi olan Mudanya’nın en güzel plajı olarak gösterilen Altınkum Plajı, ince kumlu uzun sahili ve masmavi denizi ile Akdeniz plajlarını aratmıyor.

Çevresinde butik oteller, apart oteller ve güzel restoranların sıralandığı Mudanya Altınkum Plajı, Mudanya İDO Güzelyalı Feribot İskelesi’ne çok yakın olduğu için İstanbul’dan da kolayca ulaşılabiliyor. Bursa merkezine sadece 35 kilometre uzaklıkta yer alan bu güzel plaja taksilerle veya minibüslerle 30 dakika içinde kolayca gidebilirsiniz.

Burgaz Altınkum Halk Plajı olarak da bilinen Altınkum Plajı, sığ deniziyle çocuklu aileler ve acemi yüzücüler için de oldukça güvenli. Plaj çevresinde ise kamp yapabilir veya akşam serinliğinde sahil yolunda keyifli yürüyüşlere çıkabilirsiniz.

Konum Linki

52- Kültürpark-Reşat Oyal Kültür Parkı

Halk arasında Kültürpark olarak bilinen Reşat Oyal Kültür Parkı, 1955 yılından beri Bursa halkına yemyeşil bir ortamda spor yapma ve gezme imkanı tanıyor. 390.000 m2 gibi büyük bir yeşil alan üzerine kurulu, Bursa merkezindeki en büyük parklardan biri olan Reşat Oyal Kültür Parkı; bisiklet yolları, yürüyüş parkurları, çocuk oyun alanları, spor sahaları, çay bahçeleri ve kafeleri ile size şehrin ortasında kalabalıklardan uzak doğanın içinde bir gün sunuyor.

Kültürpark göletinde yaz aylarında deniz bisikleti ve kano ile gezebilir, devasa lunaparkta ise çocuklarınızla eğlenceli zaman geçirebilirsiniz. Yaz akşamları konserler ve dans gösterilerinin düzenlendiği parkın açık hava tiyatrosuna uğrayabilir veya 1963 yılından beri her yıl burada gerçekleştirilen Bursa Festivali’ne katılarak doyasıya eğlenebilirsiniz.

Konum Linki

53- Merinos Parkı

Bursa’nın Kültürpark’tan sonraki en büyük ikinci kent parkı olan Merinos Parkı, 252.000 m2 yeşil alanıyla hem şehre oksijen sağlayan hem de yürüyüş ve spor için ideal bir yer. 2500 ağaç ve 10.000’den fazla bitkiyle süslü Merinos Parkı; 2 km yürüyüş parkuru, 5 km bisiklet yolu, koşu yolları, çocuk oyun alanlarının yanı sıra kaliteli restoranları, kafeleri ve çay bahçeleriyle de Bursa’nın en popüler dinlenme alanları arasında. Göleti ve süs havuzlarıyla süslenmiş Merinos Park, yıl boyu birçok önemli etkinliğin düzenlendiği Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’ne de ev sahipliği yapıyor.

Konum Linki

54- Türk İslam Eserleri Müzesi (Yeşil Medrese)

1419 yılında Sultan 1. Mehmet tarafından inşa ettirilen yeşil kompleksin en eski medresesi olan Yeşil Medrese, günümüzde Türk İslam Eserleri Müzesi olarak hizmet veriyor. Moloz ve kesme taş ile inşa edilen ilk medreselerden biri olmasıyla ünlü Yeşil Medrese, mimari öneminin yanı sıra Türk İslam Eserleri Müzesi’nin zengin koleksiyonları için de ziyaret ediliyor.

Selçuklu sikkeleri, geleneksel Türk el sanat ürünleri, yöresel giysiler, seramik koleksiyonu, oyma ve kakma eserler koleksiyonu, İznik ve Kütahya çini koleksiyonlarının yanında Selçuklu, Beylik ve Osmanlı dönemine uzanan çok geniş bir koleksiyonu da sahip olan müze, Türk kültürüne ilgi duyanların ülkemizde mutlaka gezmesi gereken yerlerden biri. Türk İslam Eserleri Müzesi’ni hafta içi 10:00 ile 16:00 saatleri arasında küçük bir ücret karşılığı ziyaret edebilir, Selçuklu ve Osmanlı dönemine unutulmaz bir yolculuk yapabilirsiniz.

Konum Linki

55- Bursa Kent Müzesi

Binlerce yıllık uzun bir tarihe sahip ve Osmanlı döneminin en önemli kentlerinden biri olan Bursa’nın asırlar boyunca değişen kent kültürünü ve günlük yaşam tarzını görmek için Bursa Kent Müzesi’ne uğramanızı öneririz. Bursa’yı daha iyi tanımak ve anlamak için gidilebilecek en güzel yer olan Bursa Kent Müzesi, 1922 yılında inşa edilen adliye binasının restore edilmesiyle 2014 yılında hizmete ziyarete açıldı.

3 katlı müze; tarihi şehir Bursa’nın yaşamı ve kültürünü gösteren el sanatları koleksiyonları, yüzlerce yıl içinde değişen giyim tarzını yansıtan balmumu heykeller, dönem mobilyaları ve eğitim atölyesi ile yabancı turistler tarafından da Türk kültürünü tanımak adına sıkça ziyaret ediliyor.

Osmangazi ilçesinde Atatürk Caddesi’ndeki Heykel Meydanı’nda bulunan Bursa Kent Müzesi, uluslararası birçok ödüller kazanan koleksiyonlarının yanında birbirinden ilginç yöresel ürünler alabileceğiniz hediyelik eşya bölümüyle de ilgi görüyor. Belirli zamanlarda müzenin tarihi avlusunda düzenlenen müzik dinletileri ve kültürel etkinliklere de ücretsiz katılabilirsiniz.

Konum Linki

56- Bilim ve Teknoloji Merkezi

Osmangazi’nin Fuar Caddesi üzerinde ultra modern binası ile hemen dikkat çeken Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi, hem teknolojiye meraklı gençlerin hem de çocuklu ailelerin Bursa’da mutlaka uğraması gereken yerler arasında. Çocuklara ve gençlere bilimi sevdirmek, bilimsel konuları eğlenceli bir şekilde anlatmak amacıyla açılan merkez, 12 farklı alanında 135 deney düzeneği ve özel tasarım galerileri ile çok ilgi görüyor.

Kimya ve fizik atölyeleri, simülasyon cihazları, planetaryum, 3 boyutlu sinema salonları, donanımlı laboratuvarlar ve bilim kamplarıyla okul gezilerinin de değişmez adresi olan Bilim ve Teknoloji Merkezi, hem eğlenceli hem de öğretici bilim şovları ile de çocuklara bilimi sevdiriyor.

Konum Linki

57- Arkeopark

Avrupa’nın en büyük tarih öncesi parkı olan ve 8.500 yıllık hazineleri ile dünyanın her yerinden tarih ve arkeoloji meraklarını kendine çeken Bursa Arkeopark, Aktopraklık Höyük Açık Hava Müzesi olarak da biliniyor. Aktopraklık mevkiinde yapılan kazılarda çıkarılan tarihi eserlerin sergilendiği ve 2014 yılında hizmete açılan Arkeopark gezinizde arkeolojik sit alanı içerisinde korunan binlerce yıllık köy evlerini, demirci atölyelerini, fırınları, su değirmenlerini, antik dönemlere ait kişisel eşyaları ve çadırları yakından inceleyebilirsiniz.

Nilüfer ilçesine çok yakın olan ve toplu taşıma araçlarıyla kolayca ulaşabileceğiniz, 187 dönüm gibi büyük bir alanı kapsayan Arkeopark, okul gezileri ve tarih turları ile de her zaman hareketli. Pazartesi günü hariç hafta içi her gün saat 09:30 ile 17:30 arası Arkeopark’ı ziyaret edebilirsiniz.

Konum Linki

58- Sansarak Kanyonu

Bursa’nın İznik ilçesinde yer alan Sansarak Kanyonu, doğa sporları yapmak için Bursa’da gidebileceğiniz en popüler yer. Bursa merkezinden 1,5 saatlik bir yolculukla ulaşabileceğiniz etkileyici Sansarak Kanyonu, Marmara Bölgesi’nin gizli cennetlerinden biri olarak da görülmeye değer.

7 kilometre uzunluğundaki zorlu parkurlarıyla yarı amatör ve profesyonel yürüyüşçülere hitap eden Sansarak Kanyonu’nu gezerken yemyeşil çam ormanları arasında süzülen küçük şelalelerin buz gibi sularında da serinleyebilirsiniz. Temiz havada yürüyüş yaptıktan sonra Sansarak Kanyonu’na çok yakın olan asırlık Osmanlı köylerine uğrayarak kara fırın ekmekleri, keçi peyniri, organik sebze ve meyvelerle hazırlanan köy kahvaltılarını tadarak enerjinizi geri kazanabilirsiniz.

Konum Linki

59- Bursa Kalesi (Saltanat Kapısı)

Bursa’nın Tophane semtinde tarihi camiler ve türbeleri saran Bursa surları, ünlü Kartacalı komutan Hannibal tarafından yaptırılan ve Hisar Kalesi olarak da bilinen Bursa Kalesi’nin günümüzde hala sağlam kalan bölümünü oluşturuyor. Osmanlı döneminde Orhan Gazi tarafından geliştirilen bu devasa sular, şehrin tarihi yerlerini gezerken mutlaka karşınıza çıkacak.

Hisar Kapısı olan bilinen Saltanat Kapısı ise Osmanlı döneminde Bursa’nın ana giriş kapısıydı ve şehre girmek isteyen tüccarlar, gezginler ve seyyahların bu kapıdan geçmesi zorunluydu. Saltanat Kapısı, aynı zamanda İpek Yolu ve Baharat Yolu’nun da ana geçiş noktalarından biri olduğu için özel bir öneme sahip. Hem gerçek yapısı bozulmadan özenle restore edilen Saltanat Kapısı’nda hem de surlarda harika Bursa fotoğrafları çekebilirsiniz.

Konum Linki

60- Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu

Tiyatro sevenler, Bursa gezilerinde şehrin ilk tiyatrosu olan Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu’nu kesinlikle ziyaret etmeliler. Atatürk Caddesi üzerinde merkezi bir konumda bulunan tarihi tiyatro, 1938 yılında halk evi olarak inşa edilmiş, 1952 yılında sinema salonuna çevrilmiş ve 1957 yılında yenilenerek tiyatro olarak hizmete başlamış.

Pek çok ünlü klasik müzik sanatçısının konserler verdiği, büyük tiyatroların önemli oyunlar sergilediği Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu, özenle korunmuş etkileyici dekorasyonu ve büyüleyici atmosferiyle hem tarihte küçük bir gezi yapmak hem de müzik dinletilerine katılmak ve tiyatro gösterileri izlemek için Bursa’daki en özel yerlerden biri.

Konum Linki

61- Arap Şükrü Sokağı

Bursa merkezindeki Altıparmak Mahallesi’nde eskiden Yahudilerin yaşadığı bir bölgede yer alan Arap Şükrü Sokağı; fasıl eşliğinde güzel zaman geçirebileceğiniz restoranları, salaş meyhaneleri, iki katlı tarihi ahşap evleri ve Arnavut kaldırımlı dar sokakları ile Bursa’nın tarihi eğlence mekanlarından biri.

Osmanlı döneminden beri Bursa’da eğlencenin kalbinin attığı yer olan Arap Şükrü Sokağı, günümüzde de özel günler, kutlamalar, davetler ya da arkadaşlarınızla rakı balık ve fasıl eşliğinde tarihi atmosferde keyifli zaman geçirmek için ilk gitmeniz gereken yerlerden. Dar sokaklarda kurulan masaların özellikle hafta sonları tamamen dolduğu Arap Şükrü Sokağı’nda Yahudilerin Osmanlı döneminde inşa ettiği etkileyici sinagogları da gezebilirsiniz.

62- Karacabey Longoz Ormanları

Sadece Bursa’nın değil Türkiye’nin her yerinden doğa sevenleri kendine çeken ve İstanbul’a yakınlığından dolayı günübirlik gezilerin değişmez adreslerinden olan Karacabey longoz Ormanı, ülkemizin önemli bir tabiat cenneti. Türkiye’nin en büyük 2. longoz ormanı olan ve ev sahipliği yaptığı ak pelikan, kara leylek, flamingo, kuğu gibi 250’den fazla kuş türü ile bilinen Karacabey Longozu; kar sularıyla beslenen şirin dereleri, çeşit çeşit kuşları görebileceğiniz sazlıkları, iyi düzenlenmiş yürüyüş parkurları, kamp alanları ve bisiklet yollarıyla Bursa’da doğa gezisi yapmak istiyorsanız mutlaka keşfetmeniz gereken yerlerden.

Her köşesinde seyir terasları ve kuş gözlem kulesi bulunan Karacabey Longoz Ormanları içerisinde hizmet veren kır bahçelerinde de tamamı organik ürünlerle hazırlanan kahvaltılılar yapabilirsiniz. Marmara Bölgesi’nin kamp yapmak için de en çok sevilen yerlerinden olan Karacabey Longoz Ormanları’nın seyir teraslarının manzarası Marmara Denizi’ne kadar uzanıyor.

Konum Linki

63- Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi

Osmangazi ilçesi Gökdere Bulvarı üzerinde 2018 yılında ziyarete açılan ve dünyanın tam panoramik en büyük müzesi olan Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi; 8.388 m2 alanı, etkileyici mimarisi ve zengin koleksiyonları ile dünya çapında bir ilgi görüyor.

Osmanlıların beylikten imparatorluğa uzanan yolculuğunu detaylı bir şekilde panoramik sergilerle anlatan müze, her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. Tarihsel döngülere göre özenle düzenlemiş müzede yılın her döneminde gerçekleştirilen kültür ve sanat faaliyetleri, tarih söyleşileri, atölyeler ve konferanslar da tarih severlerin çok ilgisini çekiyor.

Kayı boyunun çadırları ve o dönemin günlük yaşamını yakından görebileceğiniz pek çok etkileyici detaya sahip Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’ni pazartesi hariç haftanın her günü küçük bir ücret karşılığında sabah 09:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Halk günü olan çarşamba günleri ise müzeyi ücretsiz olarak keyifle gezebilirsiniz.

Konum Linki

64- Emir Sultan Türbesi

Bursa’nın Yıldırım ilçesinde yer alan ve Emir Sultan’ın eşi Hundi Fatma Sultan tarafından yaptırılan Emir Sultan Camii’nin avlusunda ziyaret edebileceğiniz Emir Sultan Türbesi, İstanbul’daki Eyüp Sultan Türbesi’nden sonra Türkiye’de en çok ziyaret edilen ikinci türbe konumunda.

Sekiz köşeli kubbeleri ve çevresindeki asırlık çınar ağaçları ile ünlü Emir Sultan Türbesi; muhteşem taş işçiliği, klasik avizeleri ve çarpıcı vitray pencereleri ile kendine özgü bir atmosfere sahip. Emir Sultan Türbesi’nden sonra Emir Sultan Külliyesi ve Emir Sultan Camii’ne de aynı bölgede ziyaret edebilirsiniz.

Konum Linki

65- Karabaş-i Veli Tekkesi

16. yüzyılda Yakup Çelebi tarafından inşa ettirilen Karabaş-i Veli Tekkesi, Bursa’daki en önemli Mevlevi kültür merkezlerinden biri. Tekke, dikdörtgen yapıda semahane tekniği ile özel olarak tasarlanmış ve çarpıcı motifleriyle görülmeye değer bir güzelliğe sahip. Günümüzde bir kültür merkezi olarak hizmet veren Karabaş-i Veli Tekkesi’nin çınar ağaçlarıyla çevrili bahçesinde sema gösterileri, ney dinletileri, şiir geceleri ve Mevlevi kültürüyle ilgili söyleşiler düzenleniyor. 2002 yılında aslına uygun olarak restore edilen ve 2005 yılında tekrar ziyarete açılan Karabaş-i Veli Tekkesi, huzurlu bir atmosferde ney dinletileri eşliğinde çayınızı yudumlamak için uğrayabileceğiniz tarihi bir mekan.

Konum Linki

66- Karagöz Müzesi

Bursa’da çocukların en sevdiği müze olan Karagöz Müzesi, Osmanlı ve Türk tarihinin en tanınan karakterleri arasında yer alan Karagöz ve Hacivat’a adammış çok güzel bir müze. Bursa’nın sembollerinden biri haline gelen Karagöz ve Hacivat’ın anısına 1997 yılında ziyarete açılan Karagöz Müzesi’nde Karagöz ve Hacivat’ın devasa heykeli ve temsili mezarları hemen dikkat çekiyor.

Yıl boyu geleneksel gölge oyunlarının yanı sıra Karagöz ve Hacivat gösterileri düzenlenen müze, özellikle ramazan aylarında çocuklu ailelerin Bursa’da en çok ziyaret ettiği yerlerden. Geleneksel kukla koleksiyonunun yanında Bursa’nın Türkmen ve Yörük köylerinden getirilen pek çok yöresel eserin sergilendiği özel koleksiyonlarıyla da ilgi çeken Karagöz Müzesi, Osmangazi Çekirge Caddesi üzerinde yer alıyor ve toplu taşıma araçları ile veya kısa bir yürüyüşle kolayca ulaşılabilir. Saat 09:30 ile 17:30 saatleri arasında müzenin benzersiz koleksiyonları gezebilir, ayrıca müzenin etkinlik takvimi ile ilgili bilgi alabilirsiniz.

Konum Linki

67- Aras Şelalesi

Uludağ yamaçlarında milli parkın hemen yanı başında, sarp kayalar arasından akan buz gibi sularıyla büyüleyici bir manzara sunan Aras Şelalesi, Uludağ Milli Parkı doğa yürüyüşlerinin önemli mola noktalarından biri. 1900 rakımlı şelale, hem oksijen seviyesi yüksek temiz havası hem de 15 metre yükseklikten dökülen bembeyaz sularıyla her mevsim harika doğa fotoğrafları sunuyor. Uludağ´ın eriyen kar sularıyla sıcak günlerde bile buz gibi kalan şelale göletleri ve Aras Deresi’nin buz gibi sularında yüzmek veya iyi düzenlenmiş yürüyüş parkurlarında doğa sporları yapmak için Aras Şelalesi’ni Bursa’da görülmesi gereken doğal güzellikler listenize ekleyebilirsiniz.

Konum Linki

68- Ayvaini Mağarası

Uluabat Gölü’nün güney tarafında yer alan ve Türkiye’nin hidrolojik olarak aktif mağaralarından biri olmasıyla bilinen Ayvaini Mağarası, aynı zamanda Güney Marmara Bölgesi’nin en uzun mağarası ve Türkiye’nin en uzun 6. mağarası olmasıyla da tüm dünyadan mağaracılıkla ilgilenen insanları kendine çekiyor.

Günümüzden 251 milyon yıl önce başlayıp 65 milyon yıl önce sona eren Mezozoik dönemde oluştuğu tahmin edilen ve 1970 yılında keşfedilen Ayvaini Mağarası; 5,5 kilometreyi bulan uzunluğu, 60’dan fazla mağara göleti, binlerce yılda oluşmuş devasa sarkıtlar, dikitler ve kaya havuzlarıyla eşi benzeri görülmemiş bir manzara sergiliyor. Belli bir bölümünü iyi düzenlenmiş yürüyüş alanlarıyla ve profesyonel mağaracılarla ile birlikte keşfe çıkabileceğiniz mağarada Bursa gezinizin en ilginç fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Konum Linki

69- Tuzaklı Köyü

900 yıllık uzun bir tarihi olan Tuzaklı Köyü, hem günümüze kadar korunmuş tarihi yapıları ve huzurlu atmosferi hem de muhteşem doğa manzaralarıyla Bursa’da gidilebilecek en güzel köylerden biri. Kış aylarında neredeyse terk edilen ve hayalet köye dönen Tuzaklı Köyü, yaz aylarında ise Bursa’nın Kocayayla’dan sonraki en büyük piknik alanına dönüşüyor. Tertemiz ve serin havasında Uludağ manzaralarının tadını çıkarabileceğiniz; sıcak yaz günlerinde piknik ve doğa yürüyüşleri yapabileceğiniz Tuzaklı Köyü, Bursa merkezine 22 kilometre uzaklıkta, Uludağ yolu üzerinde yer alıyor.

Konum Linki

70- Yıldırım Beyazıt Camii

1395 yılında inşa edilen ve Türkiye’nin en eski camilerinden biri olan Yıldırım Beyazıt Camii, tarihi öneminin yanı sıra erken dönem Osmanlı mimarisinin en etkileyici yapılarından biri olarak da görülmeye değer. Bursa Ovası’nın panoramik manzarasına hakim bir tepede yükselen Yıldırım Beyazıt Camii; medrese, darüşşifa, türbe, han, hamam, imaret ve misafirhane gibi pek çok bölümden oluşuyor.

Ters t şeklinde inşa edilen ender Osmanlı camisinden biri olan ve yan mekanlı anıtsal cami kategorisinde değerlendirilen Yıldırım Beyazıt Camii’nin iç mekanlarını süsleyen çiniler bütün güzellikleriyle yüzlerce yıldır sağlam kalmayı başarmış. Etkileyici kapısı ve kemer kenarındaki mermer oymalarıyla da dikkat çeken tarihi yapı, hem mimariye hem de tarihe meraklı olanların Bursa’da kesinlikle uğramasını önerdiğimiz çarpıcı bir simgesel mekan.

Konum Linki

71- Alaçam Şelalesi ve Kanyonu

Bursa’nın Kestel ilçesinde Uludağ yamaçlarında yer alan Alaçam Şelalesi ve Kanyonu, Bursa merkezine sadece 13 kilometre uzaklıkta bir tabiat harikası. Uludağ’ın ilkbahar ve yaz aylarında eriyen kar sularıyla beslenen ve 10 metre yükseklikten el değmemiş doğal güzellikler içinde dökülen sularıyla huzur verici bir atmosfere sahip olan Alaçam Şelalesi; dağcılık, kaya tırmanma, doğa yürüyüşü ve kampçılık gibi pek çok doğa sporunun da Bursa’daki ana merkezlerinden biri.

Özellikle bahar ve yaz aylarında doğanın her renk tonunu görebileceğiniz, Bursa’nın sevilen doğa güzelliklerinden biri olan Alaçam Şelalesi ve Kanyonu, doğa içinde zaman geçirmeyi seviyorsanız mutlaka görmeniz gereken yerlerden.

Konum Linki

72- Tacir Kanyonu

Bursa’nın yeni keşfedilen el değmemiş doğa harikalarından biri olan Tacir Kanyonu, İznik’in 15 kilometre uzağında Samanlı Dağları’nın eteklerinde uzanan tam anlamıyla gizli bir cennet. Sarp kayalık uçurumları arasında akan buz gibi suları, binlerce yılda oluşmuş kaya havuzları ve şirin dereleri ile kalabalıklardan uzak doğa yürüyüşleri yapabileceğiniz; kaya havuzları ve şelaleler altında buz gibi sularda yorgunluk atabileceğiniz Tacir Kanyonu’nda unutulmaz bir gün geçirebilirsiniz. Tacir Köyü’ne oldukça yakın olan kanyonda yürüyüş yaptıktan sonra bu sessiz köyü de ziyaret edebilir ve köylülerin kendi yetiştirdiği organik ürünlerle hazırlanan köy kahvaltılarının tadını çıkarabilirsiniz.

Konum Linki

73- Dağyenice Göleti

Bursa merkezine sadece 10 kilometre uzaklıktaki Dağyenice Göleti, hem Türkiye’den hem de dünyanın pek çok ülkesinden sessiz ve ıssız bir ortamda çadırını kurmak isteyen kampçıların ilgisini çeken bir yer. Göletin çevresinde çam ormanları arasında yer alan donanımlı kamp alanlarının yanı sıra yürüyüş parkurları ve dağ bisikleti yolları da hafta sonları temiz havada spor yapmak veya olta balıkçılığı yapmak isteyen kişilerle oldukça hareketli.

Zengin balık çeşitliliğine sahip gölette sandallarla balık avlama turlarına çıkabilir, göleti gezdikten sonra oldukça yakın olan Dağyenice Köyü’ne uğrayabilir ve Osmanlı mimarisini yansıtan iki katlı rengarenk boyalı ahşap evler arasında keyifli bir gezinti yapabilirsiniz. Dağyenice Köyü, yöresel ev yemekleri ve enfes köy kahvaltıları için de ziyaret ediliyor.

Konum Linki

74- Ericek Göleti

Bursa’nın Gürsu ilçesinde Katırlı Dağları eteklerinde yer alan ve bölgenin en güzel köylerinden biri olarak gösterilen Ericek Göleti, hem huzurlu atmosferi hem de zengin balık çeşitliliği ile Bursa balık avlama turları için en sevilen noktalarından biri.

Ericek Göleti bölgedeki tarım topraklarını sulamak amacıyla yapay olarak oluşturulmuş ve Gürsu ilçesine sadece 19 kilometre uzaklıkta. Göletin çevresini saran yürüyüş yolları ve mesire alanlarının yanı sıra gölete çok yakın olan Gürsu Adrenalin Park da turistlerin çok ilgisini çekiyor. İlkbahar ve yaz aylarında balık avlama turları, kano gezileri, doğa ve bisiklet turları ile tadını çıkarabileceğiniz Ericek Göleti’nde macera isterseniz Gürsu Adrenalin Park Park’a da uğrayabilir, onlarca çeşit macera parkurunda heyecanlı bir gün geçirebilirsiniz.

Konum Linki

75- Softaboğan Şelalesi

Uludağ’ın ilkbahar ve yaz aylarında eriyen kar suları ile hayat bulan, Bursa’nın en güzel şelalelerinden biri olan Softaboğan Şelalesi, birkaç metrelik oldukça küçük bir şelale. Küçük olmasına rağmen şelale; buz gibi göleti, zengin bitki ve vahşi yaşam zenginliğiyle Bursa orman yürüyüşlerinin en popüler adreslerinden biri konumunda. Softaboğan Şelalesi’nin ve Uludağ Milli Parkı’nın muhteşem panoramik manzaralarını sunan Bakacak Tepesi de bu bölgede bulunuyor ve şelaleyi gezdikten sonra Bakacak Tepesi’nden bölgenin muhteşem manzaralarını izleyebilirsiniz.

Konum Linki

76- Eski Aynalı Çarşı

Orhan Gazi döneminde 1339 yılında inşa edilen ve tarihi hamamıyla ünlü olan Eski Aynalı Çarşı, 16. yüzyıla kadar sadece hamam olarak kalmış ve daha sonra da Bursa’nın en hareketli çarşılarından biri haline gelmiş. Günümüzde hediyelik eşya dükkanının hizmet verdiği çarşı, aynı zamanda Aynacılar Çarşısı ve Karagöz Çarşısı olarak da biliniyor. 15 tane dükkanın yer aldığı çarşıda çoğunlukla antikalar, el yapımı sanat eserleri, yöresel giysiler, ipekler, bakır ürünleri, mücevherler ve çeşit çeşit aynalar satılıyor. Hem tarihi mimariyi incelemek hem de güzel bir tatil alışverişi yapmak için 700 yıllık Eski Aynalı Çarşı’ya kesinlikle uğramalısınız.

Konum Linki

77- Sadağ Kanyonu

Bursa’nın en büyük ikinci kanyonu olan ve şehir merkezine 63 kilometre uzaklıkta yer alan Sadağ Kanyonu; gürgen, ıhlamur, çam ve çınar ağaçları ile sarılı sarp kaya uçurumlarıyla o kadar güzel ki tabiat parkı ilan edilerek koruma altına alındı. İyi düzenlenmiş ve işaretlenmiş yürüyüş yollarının bulunduğu kanyonu gezerken Roma imparatoru Hadrianus’un yaptırdığı etkileyici kaya hamamlarını da yakından görme şansı bulacaksın.

Sadağ Kanyonu ve Tabiat Parkı; mesire alanları, dağ köşkleri ve kanyonun genel manzarasına hakim ahşap seyir terasları ile doğaya kaçmak isteyenlerin mutlaka ziyaret etmesi gereken yerlerden. Doğal kaynaklarından fışkıran şifalı sularla kaya kaplıcalarının da bulunduğu bu bakir bölgede kalabalıklardan uzakta kendiliğinden oluşmuş termal kaya havuzlarında keyifle yüzebilirsiniz. Bursa’dan Orhaneli otobüs ve minibüsleri ile ilçeye ulaşarak geçebileceğiniz Sadağ Kanyonu ve Tabiat Parkı, hem doğada spor yapmak hem de doğal kaplıcalarda şifa bulmak için eşsiz bir tabiat cenneti.

Konum Linki

78- Ninova Aqupark

Nilüfer ilçesi Ahmet Taner Kışlalı Bulvarı’nda eğlenceli bir gün geçirebileceğiniz Ninova Aqupark; yetişkin ve çocuk su kaydırakları, özel eğlence havuzları ile yaz sıcaklarında yerli ve yabancı turistlerin mutlaka uğradığı, Bursa’nın en popüler eğlence merkezlerinden biri.

Ninova Aquapark; çocuklar için özel güvenlikli havuzlar, yetişkinler için dalga havuzları, donanımlı spor salonları, kamikaze ve gün boyu eğlenceli animasyon şovlarıyla sizi Bursa’nın ortasında bir Akdeniz tatil beldesinde gibi hissettirecek. Su parkı, her gün 10:00 ile 20:00 saatleri arasında hizmet veriyor.

Konum Linki

79- Bursa Arkeoloji Müzesi

Osmangazi Çekirge Caddesi’nde Kültürpark içerisinde yer alan Bursa Arkeoloji Müzesi, koleksiyonlarında yer alan 600.000’den fazla eseri ile sizi M.Ö. 3000 yılından Bizans ve Osmanlı dönemine kadar tarihte bir yolculuğa çıkarıyor. 1902 yılında kurulan ve Türkiye’nin en eski arkeoloji müzelerinden biri olan Bursa Arkeoloji Müzesi’nin zengin koleksiyonlarında Doğu Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinden pek çok paha biçilmez tarihi eserleri yakından inceleyebilirsiniz.

Taş eserler salonu, Doğu Roma ve Bizans dönemi salonu ve Üçpınar tümülüsü buluntuları salonunu özellikle ziyaret etmenizi önerdiğimiz müze, binlerce yıllık taş tekerleklerden çeşit çeşit kişisel eşyalara ve Aktopraklık kazılarında elde edilen Urartu uygarlığına ait kalıntılara kadar pek çok tarihi hazineye ev sahipliği yapıyor ve Anadolu tarihini keşfetmek isteyenlerin Bursa’da mutlaka uğraması gereken bir yer.

Konum Linki

80- Murad Hüdavendigar Camii

14. yüzyıl Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden birini görmek için Bursa Çekirge’de merkezi bir konumda bulunan ve 1385 yılından günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış 1. Murat Hüdavendigar Camii’ni ziyaret edebilirsiniz. Bursa Ovası’nın manzaralarına hakim bir konuma inşa edilen, 2 katlı 18 odalı cami ve medresenin taş ile örülen kalın duvarları ünlü Rum mimarlar tarafından tasarlanmış. Caminin içi ise Osmanlı motifleri ve etkileyici çiniler ile görülmeye değer güzellikte. Çekirge Mahallesi, 1. Murat Caddesi üzerinde yer alan bu tarihi camiye dolmuşlar veya otobüslerle rahatlıkla 5-10 dakika içerisinde gidebilirsiniz.

Konum Linki

81- Soğanlı Botanik Parkı

Bursa’nın en sevilen yeşil alanlarından ve oksijen kaynaklarından biri olan Soğanlı Botanik Parkı, 1998 yılında hizmete açıldı. 150 farklı türden 8000 ağaç, endemik bitki türleri ve çeşitli çiçek bahçeleriyle süslü botanik bahçesi, rengarenk manzaralarıyla harika bir gezi fırsatı sunuyor. Japon, İngiliz ve Fransız bahçelerini gezebileceğiniz Soğanlı Botanik Parkı’nda açelya ve orman gülü bahçelerinde de güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. 12.000 metrelik doğal yürüyüş yolu ve 1 kilometrelik asfalt bisiklet yolu ile çevrelenmiş botanik parkının içeresinde 17. ve 18. yüzyıl dönemi Bursa tarihi evlerinin minyatürlerini de görmek şansı bulacaksınız.

Konum Linki

82- Bakacak Seyir Terası

Uludağ eteklerinde 1720 metre yükseklikte inşa edilen Bakacak Seyir Terası, Her mevsim Uludağ’ın muhteşem fotoğraflar çekmek için gitmeniz gereken ilk yer. Marmara Denizi’ne kadar uzanan geniş bir panoramik manzaraya sahip seyir terası, Uludağ’ın kuzey yamacında ve buradan hem Bursa’yı hem de Uludağ Milli Parkı’nı kuş bakışı izleyebilirsiniz.

Bursa doğa gezileri ve fotoğraf turlarıyla gidebileceğiniz Bakacak Seyir Terası, oksijen seviyesi yüksek dağ havası ile yılın yorgunluğunu atarak yenilenmek için gidilebilecek en güzel yerlerden biri. Bursa Teleferik ile Çobankaya teleferik istasyonuna ulaşarak da geçebileceğiniz Bakacak Seyir Terası’nda özellikle kış aylarında beyaza boyanan Uludağ ormanlarının inanılmaz kar manzaralarına şahit olabilirsiniz.

Konum Linki

83- Keramet Kaplıcaları

Bursa’nın Orhangazi ilçesinde Keramet Köyü’nde yer alan Keramet Kaplıcaları, hem doğal güzelliği hem de cilt ve deri hastalıklarına iyi gelen şifalı termal sularıyla Türkiye’nin her yerinden şifa arayan insanları misafir ediyor. Yılın her dönemi 30 derece sıcaklığa sahip termal sular, mineral bakımından çok zengin ve bölgede donanımlı sağlık tesisleri hizmet veriyor.

El değmemiş doğal güzelliğinden dolayı sit alanı olarak koruma altına alınan Keramet Kaplıcaları’nda doğal yollarla oluşmuş kaya havuzlarında sıcak termal suların tadını çıkarabilir veya yılın yorgunluğunu atabilirsiniz. Özellikle kış aylarında kar manzaraları eşliğinde 30 derecelik suyun içinde unutulmaz bir gün geçirebilirsiniz.

Konum Linki

84- Kumsaz Plajı

Bursa’nın en popüler turistik ilçesi Mudanya’nın en güzel plajlarından biri olan Kumsal Plajı, Mudanya ile Gemlik sahil şeridi arasında yer alan 300 metrelik ince kumlu sahiliyle yaz aylarında denizin tadını çıkarmak için ideal bir yer. Temiz ve berrak deniziyle şnorkelli, tüpü ve tüpsüz dalışlar için de tercih edilen Kumsaz Plajı, sığ deniziyle ise acemi yüzücüler ve çocuklu aileler tarafından çok seviliyor.

Deniz temizliği konusunda yüksek kalite belgesine sahip Kumsaz Plajı’nda cankurtaran hizmeti, kafeteryalar, plaj voleybolu sahaları, etkinlik alanları, duş ve soyunma odası gibi olanaklar bulabilirsiniz. Bursa merkezine 40 kilometre uzaklıktaki plaja toplu taşıma araçlarıyla da kolayca ulaşmanız mümkün.

Konum Linki

85- Kösehoroz Şelalesi

Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Kösehoroz Köyü yakınında yer alan Kösehoroz Şelalesi, 18 metre yükseklikten dökülen buz gibi suları ve yaz aylarında keyifle yüzebileceğiniz şelale göletiyle eşsiz bir güzelliğe sahip. Çam, kayın ve gürgen ormanları ile çevrili şelale; piknik yapmak, doğa gezilerine çıkmak ve vahşi yaşam zenginliğini görmek için doğa severlerin Bursa’da uğrayabileceği gizli cennetlerden bir diğeri. Kaya tırmanma parkuru ve 3 saatlik trekking parkurlarının da bulunduğu Kösehoroz Şelalesi, bölgede doğa sporları yapmak için en sık uğranan yerler arasında.

Konum Linki

86- Üftade Camii

1572 yılında Celveti Tarikatı’nın piri Mehmet Muhyiddin Hazretleri için inşa edilen Üftade Camii ve Dergâhı, hem kutsal bir mekan olarak hem de bir müze olarak gezebiliyor. Bölgede çok sevilen din alimlerinden biri olan Mehmet Muhyiddin Hazretleri’nin türbesinin de bulunduğu Üftade Camii, dini bayramlarda ve kutsal günlerde dua etmek isteyenlerle doluyor. Bursa sur duvarları içinde inşa edilen ve 1855 yılında depremde zarar gördükten sonra restore edilen Üftade Camii, doğal mimarisini bir miktar kaybetmiş olsa da hala çarpıcı bir güzelliğe sahip.

Konum Linki

87- Bursa Merinos Tekstil Sanayi Müzesi

Bursa, tekstil sektörü konusunda Türkiye’nin en gelişmiş şehirlerinden biri ve şehrin tekstil tarihini Merinos Tekstil Sanayi Müzesi’nin zengin koleksiyonlarında yakından inceleyebilirsiniz. Bursa’nın ilk tekstil fabrikasının açıldığı Merinos’ta yer alan müze, tarih boyunca Bursa’da tekstil sektörünün gelişimini detaylı koleksiyonlarıyla yansıtıyor. Müzenin başka bir özelliği de 1938 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından açılan son kuruluş olması.

Merinos Teknoloji Sanayi Müzesi sergilerinde çağlar boyunca değişen tekstil makineleri, üretim teknikleri, yöresel giysiler ve Bursa’nın ünlü ipekleriyle yapılan tekstil ürünleri arasına keyifle gezebilirsiniz. Osmangazi Merinos Caddesi üzerinde yer alan müzeye minibüsle veya yürüyerek rahatça ulaşabilir, müzeyi gezdikten sonra hemen yanındaki yemyeşil Merinos Parkı’nda keyifli bir gezinti yapabilirsiniz.

Konum Linki

88- Fransız Kilisesi

Bursa’da yabancı turistler tarafından en çok ziyaret edilen tarihi mekanlardan biri olan Fransız Kilisesi, 19. yüzyılda Santa Maria Kilisesi adıyla inşa edilmiş. Hocaalizade semtinde yer alan ve klasik kiliselerden oldukça farklı bir mimariye sahip olan Fransız Kilisesi, 2004 yılında bir kültür merkezi haline dönüştürüldü. Osmanlı mimarisine benzeyen dikdörtgen biçimli bir mimariye sahip kilise, gotik tarzı kemerli pencereleri ile de çok etkileyici bir tarihi eser. Yılın her dönemi sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlenen Fransız Kilisesi’ni hem mimari güzelliği hem de etkinlikleri için ziyaret edebilirsiniz.

Konum Linki

89- Osmanlı Evi Müzesi

Osmangazi Halil İnalcık Sokağı’nda 2. Murat Külliyesi’nin karşısında güzel bir konumda bulunan Osmanlı Evi Müzesi, 17. yüzyıl mimarili tarihi bir konakta güzel koleksiyonlarıyla ilgi çekiyor. 400 yıldır ayakta kalmayı başarmış Bursa’nın en eski evlerden biri olan konak; klasik Osmanlı mimarisini yansıtan odaları, 17. yüzyıl Osmanlı yaşamını anlatan balmumu heykelleri, dönem mobilyaları, antikaları, sanat eserleri ve şark köşeleriyle sizi günümüz dünyasından alıp Osmanlı dönemi günlük yaşamına geri götürecek.

Konum Linki

90- Yüzen Taşlar Heykeli

Bursa’nın Altıparmak Meydanı’nda yer alan modern eserlerden biri olan Yüzen Taşlar Heykeli, yerli ve yabancı turistlerin çok ilgisini çekiyor. Karagöz ve Hacivat’ı temsilen tasarlanan 4 metrelik iki taşın üst üste gelmesiyle oluşturulan ve toplam ağırlığı 52 tonu bulan taş heykellerin üst bölümündeki taşlar su içinde kendi çevresinde dans ederek eşi benzeri görülmemiş bir manzara oluşturuyor. Kısa sürede Bursa’nın simgesel yapılarından biri haline gelen Yüzen Taşlar Heykeli, geceleri rengarenk aydınlatılıyor ve su şovlarıyla yüzlerce insanla etrafına topluyor. Muradiye Külliyesi’ne oldukça yakın olduğu heykeli gördükten sonra külliyede de tarihe bir yolculuk yapabilirsiniz.

Konum Linki

91- Kaynarca Hamamı

1552 yılında Rüstem Paşa tarafından yaptırılan Kaynarca Hamamı, yüzlerce yıldır şifa dağıtmaya devam ediyor. Osmangazi ilçesi Yeni Kaplıca Caddesi’nde on kubbesiyle hemen dikkat çeken tarihi hamam, 84 derece gibi yüksek sıcaklığa sahip termal sularından dolayı tasarlanan ayrı soğutma bölümleri, çinilerle süslü termal havuzları, sıcak-soğuk bölümleri ve özel kadınlar bölümüyle, Bursa gezinizden sonra yorgunluk atmak için gidebileceğiniz en popüler yerlerden biri.

Kaynarca Hamamı’nın şifalı suları; cilt hastalıkları, iç hastalıklar, solunum yolu rahatsızlıkları ve obezite gibi pek çok rahatsızlığın tedavisine yardım amaçlı kullanılıyor. Donanımlı spor salonu ve uzman terapistlerin çalıştığı masaj salonları da olan hamam, hem tarihi mimarisi hem de termal hizmetleriyle ziyaret edilmeye değer.

Konum Linki

92- Bursa Tarihi Evleri

Türkiye’nin tarihi şehirlerinden biri olan Bursa’nın 17, 18 ve 19. yüzyıllardan kalma tarihi evleri, üç katlı ahşap ve taş mimarileriyle görenleri büyülüyor. Klasik Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerini Tophane Mahallesi’ndeki Kale Sokak’ta ve Reyhan Mahallesi’nde görebilir, bazıları restore edilerek koruma altına alınan Bursa’nın tarihi evlerinin çarpıcı fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Ailelerin ekonomik durumlarına göre iki veya üç katlı olarak inşa edilmiş, cumbalı ve ahşap işlemeli pencereleri ile şehrin her yerinde karşınıza çıkacak asırlık Bursa evlerinin içerisinde ise dönem mobilyaları arasında keyifli bir gezi yapabilir ve Osmanlı döneminde Bursa halkının günlük yaşamını yakından inceleyebilirsiniz.

Konum Linki

93- Esence Plajı (Eşkel Plajı)

Altın renkli ince kumlu plajları ile ünlü Mudanya’da tertemiz denizin tadını çıkarabileceğiniz başka bir sevilen plaj olan Esence Plajı (Eşkel Plajı), Mudanya’nın huzurlu sahil kasabalarından biri olan Eşkel’de, Bursa merkezine 60 kilometre uzaklıkta yer alıyor. 20 metre genişliğinde küçük bir plaj olmasına rağmen masmavi denizi ve berrak sularıyla yaz aylarında hem İstanbul’dan hem de Bursa’dan gelen turistleri ağırlayan Esence Plajı, sığ denizinden dolayı çocuklu aileler için de oldukça güvenli. Kumların üstünde çadırınızı kurabileceğiniz plajın çevresinde ise butik oteller, balık restoranları, güneş şemsiyesi ve şezlong kiralayabileceğini tesisler, kafeler ve toplu taşıma araçlarının duraklarını bulabilirsiniz.

Konum Linki

94- Uluabat Kuş Cenneti

Karacabey ilçesine sadece 14 km uzaklıkta yer alan ve 20 dönümlük bir alan üzerine kurulu Uluabat Kuş Cenneti, hem doğa severlerin hem de çocuklu ailelerin harika zaman geçirebileceği yerlerden. Çiftliklerinde papağan, keklik, sülün ve tavus kuşu gibi onlarca kuş türünü yakından görebileceğiniz kuş cennetinde ilkbahar ve sonbahar aylarında ise rengarenk doğa manzaraları sunan sedir, limoni selvi ve ladin ağaçları arasında güzel yürüyüşler yapabilirsiniz. Kır bahçesi, mesire alanları ve geniş çocuk oyun alanları da sağlayan Uluabat Kuş Cenneti’nde sevimli kuşlar arasında unutulmaz bir gün geçireceksiniz.

Konum Linki

95- Bursa Atatürk Kent Ormanı

Bursa Nilüfer’de 150 hektar gibi geniş bir yeşil alanı kapsayan Atatürk Kent Ormanı, şehrin ortasında doğanın her tonunu görebileceğiniz bir kaçış noktası. Yürüyüş parkurları, bisiklet yolları, mesire alanları, kır bahçeleri ve çocuk oyun alanlarıyla özellikle yaz aylarında her gün yüzlerce kişi tarafından ziyaret edilen Atatürk Kent Ormanı, Bursa merkezine sadece 12 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Deniz seviyesinden 275 metre yükseklikteki çam ormanları arasında sabah koşuları ve akşam yürüyüşleri yapmak için Bursa merkezindeki en güzel yerler olan Atatürk Kent Ormanı, şehrin pek çok yerinden kolayca ulaşabileceğiniz en sevilen yeşil alanlardan biri.

Konum Linki

96- Bursa Atatürk Evi Müzesi

Çekirge Caddesi üstünde çam ağaçları arasında 19. yüzyıl sonlarında inşa edilen tarihi köşk, Atatürk’ün Bursa’da kaldığı yer olmasıyla ünlü ve 1973 tarihinde Cumhuriyet’in 50. yılında müzeye dönüştürülerek ziyarete açıldı. İki katlı ve ahşap mimarili köşkün 1. katında 19. yüzyıl mobilyaları ve antikalarla süslü dinlenme odası, ikinci katında ise çalışma odaları ve yatak odaları bulunuyor.

Atatürk’ün Bursa gezisinde çekilen resimler, kişisel eşyaları, ahşap oyması çarpıcı tavan süslemeleri ve orijinal dönem mobilyalarıyla Atatürk Evi Müzesi, Bursa’da sivil mimari örneklerinden en önemlisi olarak görülmeye değer. Merkezi bir konumdan olmasından dolayı kolayca ulaşabileceğiniz müzeyi yaz döneminde saat 10:00 ile 17:00, kış döneminde ise 08:00 ile 17:00 saatleri arasında pazartesi, cumartesi ve pazar günleri hariç her gün ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

Konum Linki

97- Acem Reis Camii

Fatih Sultan Mehmet’in hocalarından Bedrettin Mahmut Bin Mehmet Acem tarafından 1480 yılında inşa ettirilen Acem Reis Camii, halk arasında Arap Dede Camii olarak da biliniyor. Bursa’nın tarihi ilçelerinden Osmangazi’nin Kız Yakup Mahallesi’nde yer alan etkileyici cami, sıralı tuğla ve kesme taş mimarisi ile yüzlerce yıldır ilk günkü gibi kalmayı başarmış. Acem Reis Camii; Emir Sultan Camii ve Irgandı Köprüsü’ne oldukça yakın olduğu için bu tarihi hazineleri bir arada ziyaret edebilirsiniz.

Konum Linki

98- Kurşunlu Plajı

Bursa’nın Marmara Denizi kıyısındaki turistik ilçelerinden Gemlik’te denize girilebilecek en güzel yerlerden biri olan Kurşunlu Plajı; turkuaz denizi, ince kumlu sahili ve sakin sularıyla sizi Akdeniz’de hissettirecek. Sığ ve dalgasız denizinden dolayı çocuklu ailelerin gitmeyi en çok tercih ettiği plajlardan olan Gemlik Kurşunlu Plajı, aynı zamanda sadece kadınlara ve çocuklara özel kadınlar plajı bölümüyle de çok popüler.

Çevresinde atıştırmalıklar alabileceğiniz; güneş şemsiyesi ve şezlong kiralayabileceğiniz tesisler, kafeler, restoranlar ve oteller bulunan Kurşunlu Plajı, 200 metre uzunluğunda ve yaklaşık 3000 m2 alana sahip. Plajın çevresindeki ahşap yürüyüş yollarında yaz esintileri eşliğinde keyifli akşam yürüyüşleri yapmak da çok sevilen bir aktivite.

Konum Linki

99- Alaaddin Paşa Camii

Günümüze kadar sağlam kalan mimarisiyle erken dönem Osmanlı camileri arasında öne çıkan Alaaddin Paşa Camii, Osman Gazi’nin oğullarından Alaaddin Bey tarafından 1326 yılında yaptırıldı ve Bursa’nın ilk camisi olmasıyla ünlü. 1855 yılında depremde zarar gören ve bazı bölümleri tamir edilen camiye o dönemde Türk mimarisi yansıtacak üçgen biçimli alınlıklar da eklendi. Osmangazi ilçesinde Değre Sokak’ta ziyaret edebileceğiniz Alaaddin Paşa Camii, tuğla ile örülen minaresi, kozalak motifleri ve güzel avlusuyla Bursa’nın ilk camisini görmek isteyen tarih ve kültür meraklılarının mutlaka uğraması gereken tarihi bir yapı.

Konum Linki

100- Alaaddin-i Mısri Türbesi

İlk Osmanlı İslam profesörlerinden biri olan Alaaddin-i Mısri’nin türbesi İznik ilçesinde yer alıyor ve ilçenin en çok ziyaret edilen tarihi öneme sahip türbelerinden biri. Orhan Gazi’nin de din eğitimleri aldığı Alaaddin-i Mısri, pek çok önemli Osmanlı devlet adamına din ve ilim eğitimleri vermiş ve döneminin en tanınan kişilerinden biri. Alaaddin-i Mısri Sokağı’nda bulunan dikdörtgen planlı türbe, dini bayramlar ve özel günlerce yüzlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Konum Linki

101- Zafer Plaza

Bursa’nın ilk alışveriş merkezi olmasıyla öne çıkan Zafer Plaza, piramit biçimindeki çatısı ile akıllarda kalıyor. 1999 tarihinde açılan alışveriş merkezi, mağazalarının çoğunun yer altında olmasıyla da diğer yapılardan farklılaşıyor. Louvre Müzesi’nden ilham alan piramit şeklindeki çatı sayesinde yapı doğal olarak ışık almakta.  Bu da Avm’nin öne çıkmasını sağlayan bir diğer unsur. Kuzey bina, cam piramit ve güney binadan oluşan Zafer Plaza’da mağazalar ana bina olan kuzey binada. Kafeler ise cam piramit ve kuzey bina arasındaki yolda konumlanmış. Güney binada ise yalnızca Boyner mağazası var. Siz de farklı bir alışveriş merkezi görmek isterseniz Zafer Plaza’ya gidebilirsiniz.

Konum Linki

102- Timsah Arena Stadyumu

21 Aralık 2015 tarihinde açılan ve Bursa Büyükşehir Belediye Stadyumu olarak da adlandırılan yer, dünyadaki C90 görüş açısına sahip 3 stadyumdan biridir. 43.331 kişilik kapasiteye sahip stadyum, Nilüfer Deresi’ne komşu olmakla birlikte Bursa Metrosu’na da entegre bir konumda. UEFA 2016 kriterlerine göre inşa edilen Timsah Arena’da engellilere yönelik 207 koltuk bulunuyor. Stadyum hem ismini hem de şeklini Bursa’nın simgesi timsahtan alıyor. Bu da Timsah Arena Stadyumu’nu dünyadaki çoğu stadyumdan farklı kılıyor. Siz de Bursa’ya gitmişken şehrin simgelerinden biri haline gelen bu stadyumu görmelisiniz.

Konum Linki

103- Baraklı Göleti

Bursa’nın Keles ilçesinde bulunan Baraklı Göleti henüz çok kişi tarafından keşfedilmediği için gezmesi oldukça keyifli bir yer. Etrafı kamp alanı olan bu gölette balık tutmanız ve doğa yürüyüşlerine katılmanız mümkün. Merkeze 50 kilometre uzaklıktaki saklı cennet, güzel fotoğraflar çekilmek isteyen kişiler için de çok tatmin edici. Siz de Bursa seyahatinizden enfes fotoğraflar ve aklınızda yer edecek eşsiz manzaralarla dönmek isterseniz Baraklı Göleti’ne bir şans vermelisiniz.

Konum Linki

104- Çamlı Kahve

Tirilye’de konumlanmış ve ismini bahçesinde bulunan mis kokulu çamlardan alan Çamlı Kahve, Bursa’da kahvaltı edilebilecek en güzel yer desek abartmış olmayız. Mekanın bulunduğu alan 1900’lü yıllarda Rumların keyifli vakit geçirmek için kullandığı sonrasında Tirilye halkının yararlandığı bir alanken bir süre sonra atıl kalmış. Çamlı Kahve sahipleri tarafından yeniden değerlendirilen bu yer, şu an değil gün batımını izlemek için ülkemizdeki en ideal yerlerden biri. Çamlı Kahve’nin kahvaltısı aşırı ünlü. Siz de Bursa’ya kadar gelecekseniz Tirilye’ye uğramalı ve Çamlı Kahve’de kahvaltı etmelisiniz.

Konum Linki

105- Kale Sokak

Osmanlı Sokağı olarak da adlandırılan Kale Sokak, nostaljik evleriyle ünlü bir yer. Bursa’nın Sur İçi bölgesindeki en güzel fotoğraf noktalarından biri olan Kale Sokak’ta Şehadet Camisi’nden Saltanat Kapı’ya kadar uzanan yolda keyifli ve geçmişe götüren bir yolculuk yapabilirsiniz. Koruma alanı içinde olan bu doğal müzeyi şehre gelmişken mutlaka görmelisiniz.

Konum Linki

Bursa’yı tamamen gezdiyseniz ve sırada neresi var diye düşünüyorsanız İstanbul’da gezilecek yerler size göre olabilir.

Kaynak,

Yazar: Bursa Servis Taşımacılığı