+90 224 495 10 11
info@atistur.com

Araçlarda Servis Bakımı Nasıl Olmalı?

  • Bursa Servis Taşımacılığı
  • Yorum yapılmamış

Araçlarda Servis Bakımı Nasıl Olmalı?

Ayaklarınızı her an yerden kesmeye hazır bulunan aracınızın, bunu sağlamaya devam edebilmek için özenli bir bakıma ihtiyaç duyduğunu biliyor olmalısınız. Çünkü araç kullanmak, bir nevi çocuk sahibi olmak gibidir. Onu her ihtiyaç duyduğunda beslemeniz, herhangi bir ağrısının olup olmadığını bilmeniz ve sorunlarıyla ilgilenmeniz gerekir.

Teknolojinin gelişmesi sayesinde artık otomobiller de tıpkı biz insanlar gibi derdini anlatabilir hale geldi. Araçtaki tüm bileşenlerin işleyişi hakkında bilgi veren ikaz lambaları, sürücüleri mevcut veya olası fonksiyonel aksaklıklardan artık anında haberdar edebiliyor. Ancak daha da önemlisi, araçta herhangi bir arıza ortaya çıkmadan önce bunların her birine yönelik önlem alabilmek. Bunun yolu da araba bakımlarını asla ertelemeden, düzenli olarak yaptırmaktan geçiyor!

Araç Bakımı Ne Zaman Yapılır?

Belirli bir kullanım süresi sonunda her mekanik ve elektronik aygıtın bir veya birden fazla parçasında bazı işlev bozuklukları ortaya çıkabiliyor. Pek çok teknolojiyi bir araya getiren otomobillerde ise bu durum, can ve mal güvenliği açısından ciddi risklere zemin hazırlıyor.

Meydana gelen problemler veya aşınmalar, sadece kullanım süresine bağlı olabilmekle birlikte sürüş alışkanlıklarına göre de ortaya çıkabiliyor. Tüm bu etken ve olasılıklardan dolayı araçların bakım ihtiyacını günlük, haftalık, mevsimsel, periyodik ve kilometre bazlı olmak üzere farklı aralıklarda karşılamak gerekiyor.

Aracınızdan daha iyi performans almak için yapmanız gerekenler bu linkin ardında!

Günlük Araç Bakımı Nedir? Neleri Kapsar?

Günlük araç bakımı, aslında sürücülerin yola çıkmadan önce yapması gereken genel kontrollerden ibaret. Bu bakım işleminde lastiklerden direksiyona, ışık ve uyarı sistemlerinden akü durumuna, yakıt seviyesinden diğer bileşenlerdeki sıvıların kontrolüne kadar tüm önemli fonksiyonları gözden geçirmek gerekiyor.

Günlük Araç Bakımında Neler Yapılır?

  1. Lastik hasar kontrolü
  2. Lastik hava basıncı kontrolü
  3. Yakıt seviyesi kontrolü
  4. Motor yağı kontrolü
  5. Radyatör suyu kontrolü
  6. Işık ve aydınlatma sistemlerinin kontrolü
  7. İkaz lambalarının kontrolü
  8. Fren hidrolik yağı kontrolü
  9. Direksiyon hidrolik yağı kontrolü

Haftalık Araç Bakımı Nedir? Neleri Kapsar?

Haftalık araç bakımı, günlük araç bakımında olduğu gibi aracın sürüş esnasında aktif olarak kullanılan bileşenlerinin kontrol edilmesini ifade ediyor. Filtreleme, basınç, havalandırma ve tahliye parçalarının incelenmesini kapsayan bu bakım işlemlerinde ayrıca vantilatör ve sileceklere de göz atılması gerekiyor.

Haftalık Araba Bakımında Neler Yapılır?

  1. Akü elektrolit seviyesi kontrolü
  2. Vantilatör kayışı gerginlik kontrolü
  3. Silecek sıvısı kontrolü
  4. Silecek lastik temizliği
  5. Havalandırma mazgallarının kontrolü ve temizliği
  6. Su tahliye deliklerinin kontrolü ve temizliği
  7. Dizel araçlarda yakıt ve su sıvısı filtrelerinin boşaltılması
  8. Havalı fren sistemine sahip araçlarda hava deposundaki suyun tahliye edilmesi

Aylık Araç Bakımı Nedir? Neleri Kapsar?

Aylık araç bakımı, haftalık kontrollerin daha detaylı bir versiyonu olmakla birlikte aracın iç ve dış temizliğini de içeriyor. Araç kaporta boyası, emniyet kemeri, jantlar, lastik diş derinlikleri, akü, kapılar ve döşemeler için yapılacak kontroller genellikle aylık bakım kapsamında değerlendiriliyor.

Aylık Araç Bakımında Neler Yapılır?

  1. Hava filtresinin kontrolü ve temizliği
  2. Emniyet kemerlerinin silinmesi
  3. Lastik diş derinliklerinin kontrol edilmesi
  4. Araç kaportasındaki çizik veya yabancı maddelerin kontrolü ve temizliği
  5. Jantların kontrolü ve temizliği
  6. Döşeme ve paspasların temizliği

Altı Aylık Bakım Nedir? Neleri Kapsar?

Altı aylık bakım aracın performansı, yol tutuşu, çekişi, ateşleme sistemi ve fren mesafesi ile ilgili önemli parçaların kontrol ve onarımını kapsıyor. Eksiksiz bir hasar tespiti ve bakım için araçların ayrıntılı bir şekilde servis kontrolünden geçirilmesi gerekiyor.

Altı Aylık Bakım Nasıl Yapılır?

  1. Supaplar kontrol edilir ve gerekli durumlarda onarım/değişim işlemleri yapılır.
  2. Bujilerin bağlantıları ve elektrik akışı kontrol edilir ve ihtiyaç varsa müdahale edilir.
  3. Ateşleme sisteminin parçaları olan platin-avans ve rölanti ayarları kontrol edilir.
  4. Rot-balans ayarları kontrol edilir ve gerekliyse yeniden sağlanır.
  5. Debriyaj ve fren balataları kontrol edilir ve ihtiyaç varsa sıkılanır.
  6. Farların ve far geçişlerinin kontrolleri sağlanır.

Kışlık Bakım Nedir? Neleri Kapsar?

Kışlık bakımda da tıpkı diğer rutin bakım adımlarında olduğu gibi motor, filtreler, direksiyon ve fren sistemleri, lastikler, yağ ve su seviyelerinin kontrolleri sağlanıyor. Araç kışlık bakımının en önemli adımını ise kış lastiklerinin takılmasından sonra rot-balans ayarlarının gözden geçirilmesi oluşturuyor. Ayrıca bu işlemde, buğu ve buz çözücü rezistansların kontrolü sağlanarak radyatör suyuna antifriz ilavesi de yapılıyor.

Periyodik Araç Bakımı Nedir? Neleri Kapsar?

Periyodik bakım, belirli kullanım sürelerinin sonunda yapılan kontrol ve yenileme işlemlerini kapsadığı için “koruyucu bakım” ya da “önlem amaçlı bakım” olarak da adlandırılıyor. Aracın periyodik bakımı otomobil üreticilerinin belirlediği aralıklar doğrultusunda genellikle “yıllık bakım” olarak değerlendiriliyor. Yıllık bakım, aynı zamanda araç muayenesi anlamına da geliyor. Yıllık araç muayenesi, trafikte can ve mal güvenliği için Türkiye’de yasal zorunluluk kapsamında bulunuyor.

Uzun Yola Çıkmadan Önce Araç Bakımı Nedir?

Uzun yol öncesi bakım aracın ön takımı başta olmak üzere lastik, fren, süspansiyon, direksiyon ve motor bakımlarının genel ve kapsamlı bir incelemesini oluşturuyor. Bu bakım sürecinde yapılan işlemler periyodik bakımla büyük oranda benzerlik gösteriyor. Ancak uzun yola çıkacak olan sürücülerin, eğer yakın zamanda yaptırmadılarsa, söz konusu işlemleri periyodik bakım zamanı gelmeden yaptırmaları gerekiyor.

Araç Ağır Bakımları Nelerdir?

Kilometreye göre yapılan kapsamlı bakımlar “ağır bakım” adını alıyor. Ağır araç bakımlarının yapılması gereken süreler, otomobillerin modellerine ve yakıt tipine göre değişkenlik gösteriyor. Örneğin; dizel araç bakımı için önerilen kilometre 8 bin iken, bu aralık benzinli araçlarda ortalama 13 bin kilometre oluyor.

Araç Ağır Bakımı Kaç Binde Yapılır?

Ağır araç bakımları için kilometre değerleri, otomobil üreticilerinin önerdiği değerlere göre değişmesinin yanı sıra genellikle şu aralıkları kapsıyor:

  1. 8 bin bakım
  2. 10 bin bakım
  3. 15 bin bakım
  4. 20 bin bakımı
  5. 30 bin bakımı
  6. 45 bin bakımı
  7. 60 bin bakımı
  8. 100 bin bakımı

Yeni Alınan Araçlarda Bakım Ne Zaman Yapılmalıdır?

Sıfır araçlarda ilk bakım zamanları, otomobil üreticilerinin önerdiği zaman aralıkları ve katedilen toplam kilometreye göre değişiyor. İlk ağır bakım zamanı dizel araçlarda 8 ila 10 bin kilometrede olurken, benzinli araçlarda genellikle 10-15 binhibrit araçlarda ise 15-20 bin olarak belirtiliyor. En net değerlerin öğrenilebilmesi adına ise araç kullanım kılavuzlarının incelenmesi gerekiyor.

Kaynak

Yazar: Bursa Servis Taşımacılığı