Bursa, İstanbul‘a ulaşımın en kolay olduğu şehirlerden biri. Bursa’da gezilecek müzeler ve görülecek tarihi miraslara bir liste halinde göz atacağız. Türkiye’nin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Bursa, gerek tarih gerekse kültür turizmini yansıtan atmosferiyle Türkiye’nin en önemli şehirleri arasında yer alıyor. Gelin bu güzel şehrin bize bıraktığı mirasların sergilendiği müzelere bir göz atalım.
Bursa’da Gezilecek Müzeler Listesi
Hünkâr Köşkü Müzesi
Hünkâr Köşkü, 1844 yılında Padişah Abdülmecit adına “Av Köşkü” olarak 19 günde yaptırılmıştır. Padişah Abdülaziz ve V. Mehmet Reşat’ın kaldığı köşk, 1922 yılında Atatürk ile birlikte Kurtuluş Savaşı komutanlarını 12 gün süreyle konuk etmiştir. Ayrıca Ulu Önder Atatürk’ün, 1925,1931 ve 1935 yıllarında Bursa’ya yaptığı ziyaretlerde köşkte kaldığı bilinmektedir. Köşkün içinde bulunan kabul salonu, Atatürk’ün odası, manevi kızları Sabiha ve Ülkü’nün yatak odası ve havuzlu salonun yanı sıra yemek odasında bulunan birbirinden değerli porselenler, bahçedeki anıt ağaçlar, çakıl mozaik zemin ve çinili çeşme görülmesi gereken değerler arasındadır.
Tel: 0 224 329 34 98 – 99
Pazartesi hariç haftanın her günü saat 09:30-17:30 saatlerinde açıktır.
Mollaarap Mah. Köşk Caddesi No:2 Yıldırım/BURSA
Karagöz Müzesi
2007 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından müzeye dönüştürülen Türkiye’nin ilk ve tek Karagöz Müzesi’nde iki galeri bulunmaktadır. İlk galeride Türk gölge oyunu olan Karagöz’ün tarihçesi bilgilendirme panolarında anlatılmaktadır. İkinci galeride geleneksel tiyatronun duayenlerinden olan Prof. Dr. Metin And’ın koleksiyonundan derlenen 61 parça orijinal Karagöz Oyunu tasvirleri ve Orhan Kurt, Metin Özlen, Tacettin Diker gibi ustalara ait Karagöz Oyunu tasvirleri sergilenmektedir. Müzede ayrıca Osmanlıca gazetelerde bulunan “Karagöz-Hacivat” karikatürleri de yer almaktadır.
Tel: 0 224 232 33 60
Pazartesi hariç haftanın her günü saat: 09:30-17:30 saatlerinde açıktır.
Çekirge Mah. Çekirge Caddesi 16070 Osmangazi/BURSA
Merinos Tekstil Sanayi Müzesi
Kentin kültürel mirası yaşatma ve koruma projeleri kapsamında 14 Ekim 2011 tarihinde kapılarını ziyaretçilerine açan Merinos Tekstil Sanayi Müzesi, dört ana bölümden oluşuyor. Her bölümde sırası ile Merinos koyunundan alınan kirli yün yapağının hangi aşamalardan geçerek yünlü kumaşlara dönüştüğünün hikâyesi anlatılmaktadır. Merinos Tekstil Sanayi Müzesi’nde günler dolu dolu geçiyor. Müzede yapılan atölye çalışmaları çocukların eğlenceli vakit geçirmesi sağlarken anne babalara da tekstil tarihini keşfetme imkânı sunuyor.
Tel: 0 224 716 37 18
Pazartesi hariç haftanın her günü saat: 09:30-17:30 saatlerinde açıktır.
Merinos AKKM Doğu Kapısı Girişi Osmangazi/BURSA
Merinos Enerji Müzesi
Merinos Enerji Müzesi, Bursa Merinos Yünlü Dokuma Fabrikası’na elektrik üretimi sağlayan 3 bin 200 metrekarelik alana sahip elektrik santrali binasında 7 Eylül 2012 tarihinde açılmıştır. Elektrik üretiminin ayrı aşamaları ile ilgili müzedeki bölümleri gezerek Bursa’daki elektrik üretimine dair bilgiler edinebilirsiniz. Cansız manken, özel ışıklandırma ve ses efektleri ile hareketlendirilen her bölüm tiyatral bir gösteri atmosferi sunmaktadır. Ayrıca son dönemlerde sayıları hızla artan ‘kaçış’ oyunlarına ayrı bir hava katan ‘müzede bir olay var’ etkinliği, Merinos Enerji Müzesi’ne olan ilgiyi arttıran etkenlerdendir.
Tel: 0 224 716 37 22
Pazartesi hariç haftanın her günü saat: 09:30-17:30 saatlerinde açıktır.
Merinos AKKM Kuzey Kapısı Girişi Osmangazi/BURSA
Bursa Göç Tarihi Müzesi
Bursa Göç Tarihi Müzesi, 8 bin 500 yıllık göç tarihinin masaya yatırıldığı ve ziyaretçilerin göçlerle ilgili olarak ayrıntılı şekilde bilgilendirildiği; arşivler taranarak, göç etmiş ailelerle sözlü tarih çalışması kapsamında görüşülerek, üniversitelerin desteği alınarak, çok önemli bir birikim ortaya çıkartıldığı farklı bir müze konseptine sahiptir. Göçler sırasında yaşananları yansıtan, canlandırılmış örneklerle de gelecek kuşaklara aktarılabilecek nitelikte, yeni bir kent hafızası niteliğindedir. Kronolojik tarihe göre düzenlenen bölümlerde, son dönem Balkanlardan, Kırım’dan ve Kafkaslardan yaşanan göçler de müzedeki yerinde izlenime sunulmuştur. Müzede ayrıca göçlerin Bursa’ya kazandırdıkları ve farklı kültürlerin bir arada yaşamasının şehre katkıları yer almaktadır.
Tel: 0 224 716 37 19
Pazartesi hariç haftanın her günü saat: 09:30-17:30 saatlerinde açıktır.
Merinos AKKM Doğu Kapısı Girişi 2. Kat Osmangazi/BURSA
Bursa Vakıf Kültürü Müzesi
İlk Osmanlı başkenti olan Bursa, aynı zamanda Osmanlı vakıf kültürünün şekillendirdiği ilk şehir örneğidir. Cihan imparatorluğu bu topraklarda köklenmiş, vakıf kültürü de bu topraklardan dünyaya yayılmıştır. Vakıflar, Türk-İslam kültürünün hayırseverlik göstergesidir. Hiçbir karşılık beklemeden; hanlar, hamamlar, aşevleri, kütüphaneler, hastaneler, okullar, camiler gibi nice abidevi yapılar inşa ettiren bu eşsiz kültür, “Bursa Vakıf Kültürü Müzesi” ile gelecek kuşaklara aktarılıyor. Ziyaretçilerine; vâkıfın ne olduğunu, nasıl geliştiğini ve dünyaya nasıl yayıldığını anlatıyor.
Tel: 0 224 716 21 68
Pazartesi hariç haftanın her günü saat: 09:30-17:30 saatlerinde açıktır.
Merinos AKKM Doğu Kapısı Girişi 2. Kat Osmangazi/BURSA
Yazı içeriği ve görseller, https://gezilmesigerekenyerler.com/bursada-gezilecek-muzeler-listesi dan alınmıştır.